latinica  ћирилица
29/12/2016 |  22:00 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

Помама за протеинима - бацање новца

Тражња високопротеинских производа је експлодирала иако, сматрају дијететичари, потрошачи који купују протеинске шејкове и плочице од тога вјероватно немају много користи.
Протеини (Фото: CDC) -
Протеини (Фото: CDC)

Потрошачи су, посебно љубитељи теретана и вјежбања, само жртве доброг маркетинга, упозоравају стручњаци за исхрану.

У Британији су бројни супермаркети поставили посебне полице за високопротеинске производе а процјењује се да је ово тржиште достигло вриједност од 413 милиона фунти, а да ће за пет година вриједети око 750 милиона.

Међу брендовима који су у протеклих годину дана одговарајући на тренд на тржишту увели верзије својих производа са већим садржајем протеина су Витабикс, Шредиз, Марс, Сникерс...

Дијететичари наводе да људи погрешно мисле да им је потребно више протеина, иако их већина узима колико треба, јер су потребе мале. Спортисти имају веће потребе за протеинима, али могу да их узму из јаја, млијека, меса.

"Већини од нас који идемо у теретану на сат вјежбања два пута недјељно нису потребни додатни протеини, јер смо их већ добили кроз избалансирану исхрану", напомињу стручњаци.

Људи узимају много више протеина од препорученог уноса и тако, кажу они, осим ако су редовно у теретани, само бацају новац на протеинске суплементе.

Професор дијететике у Лондону Том Сандерс каже да су људи обузети "нутри-блебетањем".

"Много је прича у салама за вјежбање које подстичу грозницу за високопротеинским шејковима, такође је велика потреба да се искористи производ-отпад млијечне индустрије, а то је сурутка", рекао је Сандерс и додао: "То је глупост, начин да се јефтини производ продаје по високој цијени".

Иако постоје докази да конзумирање више протеина може да помогне да се повећа мишићна маса, нутриционисти кажу да је чињеница да људи једу више протеина него што им треба и да су додаци излишни.

Вишак протеина избацује се кроз урин и, указују стручњаци, људи који узимају превише протеина заправо "бацају новац у тоалет".

Већи унос протеина није штетан, осим за оне са бубрежним болестима, међутим, може да се појави проблем ако се због велике потрошње протеина смањи унос друге здраве хране, попут воћа, поврћа и житарица.

Из Удружења за храну и пиће кажу да су произвођачи хране само одговорили на повећану тражњу високопротеинске хране и пића. Такође, постоје докази да су људи након што једу храну богату протеинима дуже сити, што може да помогне онима који настоје са смање унос хране.

Произвођачи су одбили да коментаришу ставове стручњака, али је Марсова портпаролка рекла да су плочице направљене да буду "посластица послије вјежбања, да би се уживало у избалансираној исхрани" док су из Витабикса поручили да протеини за доручак "помажу регулисању апетита и дневног уноса хране".

Извор: БЕТА