latinica  ћирилица
02/01/2017 |  17:13 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

"Терекс инжењерингу" наложено да РиТЕ "Угљевику" врати 2,9 мил. КМ (ВИДЕО)

Окружни привредни суд у Бијељини наложио је фирми „Терекс – инжењеринг“ да Руднику и термоелектрани „Угљевик“ врати 2,9 милиона марака, наплаћених на основу поништене пресуде о надокнади штете и изгубљене добити .Терекс је новац добио на основу парнице из 2003, за нереализоване радове на експлоатацији угља.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РиТЕ УгљевикФото: РТРС

Окружни привредни суд усвојио је захтјев РиТЕ „Угљевик“, и наложио да „Терекс инжењеринг“ врати 2,9 милиона марака наплаћених по пресуди Вишег привредног суда у Бањалуци, коју је касније поништио Врховни суд РС. У одвојеном поступку, РИТЕ Угљевик тражи поврат још готово три милиона марака исплаћених Терексу прије двије године, по истом основу.

"Компанија Терекс инжењеринг располаже са средствима предузећа од око 5,7 милиона, а да за то нема адекватан правни основ, односно нема пресуде које су на правној снази“, истиче Бранислав Ђокић, руководилац службе за правне послове РИТЕ Угљевик.

Правни заступник компаније ''Терекс“, раније је у изјави за нашу телевизију подсјетио да овај спор пред четири судске инстанце траје 11 година, и рекао да је, према првобитним одлукама судова, РИТЕ Угљевик требало да потпише уговор или да сноси штету.

''Они су ту били 6, 7 мјесеци у кругу фабрике , држали своју опрему, машине, одбијали друге послове, узели кредите. Наравно да је то штета - и директна и индиректна", рекао је Фаик Мухић, правни заступник компаније ''Терекс инжењеринг“.

Мада парнице још трају пред вишим судским инстанцама, три грађевинске фирме, на основу неуговореног и необављеног посла, са рачуна РиТЕ „Угљевик“ скинуле су милионске износе. Фирми “Шицо анд компанy” у извршном поступку исплаћено је 2,5 милиона марака. Извршни поступак за наплату 2,3 милиона марака покренуо је и „Континентал“. Поништавање пресуда, не значи и враћање новца.

Ђокић истиче да компаније Континентал и Шицо енд компани, што је, како каже, предузеће утврдило, не располажу имовином из које би се тренутно могла повратити средства предузећа.

Радници РИТЕ Угљевик упутили су захтјев Високом судском и тужилачком савјету БиХ да преиспита рад судија у милионским споровима. Надлежним тужилаштвима поднијели су кривичне пријаве против свих који су учествовале у доношењу одлука на штету предузећа.

"Немогуће је да настане штета од око 10 милиона, а да нико не буде одговоран. Неко је погријешио и так треба да буде кажњен, а фирма да се обештети", каже Слободан Софић, представник радника РИТЕ Угљевик.

Обимну документацију о спорним пословима, радници су доставили надлежним институцијама. На основу иницијативе радника, Влада је прије тринаест година и прекинула рад тзв. "трећих лица“ у угљевичком руднику, јер је њихово ангажовање пријетило да финансијски упропасти предузеће.