latinica  ћирилица
08/01/2017 |  18:07 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Александра рођена када и Република Српска (ВИДЕО)

Деветог јануара 1992. године када је рођена Република Српска, на свијет су дошле и многе бебе. Данас су то дјевојке и младићи који имају визију. Стасавају упоредо са Српском, градећи будућност за наредна покољења.
Александра Адамовић - Фото: РТРС
Александра АдамовићФото: РТРС

На дан када се сабирао српски народ и водила битка за опстанак и отаџбину, Мира и Славиша Адамовић из Доњег Бродца код Бијељине, добили су другу кћерку. Сада, 9. јануара, имају двоструки разлог за славље. Кћеркин рођендан и рођендан Републике Српске.

- Били су то тешки тренуци, тренуци стварања Републике Српске. Ми смо очекивали принову и било нам је драго да ће Република Српска да добије још једног становника... Да кажемо да нас има више. Што нас има више и што смо сложнији да створимо Републику Српску - каже Славиша Адамовић.

- Термин порода је био Бадњи дан или Божић. Пошто се нисам породила ни на Бадњи дан, ни на Божић, добила сам кћерку 9. јануара на Дан Републике Српске којом се поносим - истиче мајка Мира.

Александра је одрастала заједно са отаџбином. О рату и цијени коју смо платили за постављање њених чврстих темеља зна из очеве приче.

- За мене је јако велика част што сам рођена на Дан Републике Српске и могу рећи да се поносим тиме што сам једно од дјеце Републике Српске - каже Александра.

Александра је апсолвент на Технолошком факултету у Новом Саду. Након завршетка студија, планира да се врати у Српску.

- Република Српска може опстати само с нама уколико имамо заједничке циљеве. Сматрам да млади треба да остану, јер Република Српска има велику будућност за нас младе и да не треба ићи даље - рекла је Александра.

Судбина ове 25-годишњакиње зависи од њене вршњакиње - Републике Српске. Како истиче Александра, док смо саборни, као што смо били 9. јануара 1992. године, наша Република и њени грађани имаће будућност и нико неће угрозити њен суверенитет.