latinica  ћирилица
08/01/2017 |  22:16 | Аутор: РТРС

Археолози случајно открили још један Стоунхенџ

Група археолога аматера су у потрази за бункерима из Другог свјетског рата, случајно открили древно историјско мјесто.
Ходочашће на Стоунхенџу - Фото: АП
Ходочашће на СтоунхенџуФото: АП

Вјерује се да је ријеч о италијанском еквиваленту Стоунхенџа, једнаке важности.

Археолошко откриће су потврдили и стручњаци, наводећи да је оно јако важно за разумјевање праисторије. Група археолога аматера, под именом "Пријатељи", спроводили су истраживање бункера из Другог свјетског рата на Сицилији, када су наишли на творевину попут Стонухенџа.

Професионална верификација је касније показала да је ријеч о сунчаном сату који потиче између 6.000 и 3.000 година прије нове ере. Стручњаци су помоћу ГПС дрона, камера и компаса провјерили да ли сат и даље функционише, и открили да може тачно да одреди годишња доба.

Откриће се повезује са Стоунхенџом, једном од најважнијих историјских мјеста у Енглеској, у Вилтширу. Он је један од свјетских чуда и вјерује се да потиче из временски приближног периода. Археолози наводе да откриће може да отвори бројне могућности, и вјерују да ће на том мјесто највјероватније пронаћи још нека блага историје.

Ђузепе Ла Спина, један од археолога који су пронашли "још један Стоунхенџ", рекао је да је свако археолошко откриће само по себи веома важно, али да је бити дио оваковог сензационалног открића, заиста изузетан осјећај.

Извор: Агенције