latinica  ћирилица
10/01/2017 |  09:11 | Аутор: РТРС

Тест крви предвиђа како ћемо остарити?

Сваки пут када најстарији људи на свијету славе рођендан, неизбјежно им се поставља питање у чему је тајна њихове дуговјечности.
Илустрација (Foto: lovethatface.com) -
Илустрација (Foto: lovethatface.com)

Неки од њих наводе да је ријеч о алкохолу, неки да не пију уопште, поједини стогодишњаци спомињу важност редовног сна, док други наводе да спавају врло мало.

Ипак, њихова дуговјечност има доста везе са добрим генима, а истраживачи сада наводе да је овај компликован спој начина живота и генетике могуће открити захваљући тестовима крви и напретку на пољу каталогизације биомаркера, преноси Live Science.

- Многа предвиђања и прагови ризика већ постоје везано за предвиђање настанка одређених болести. Направили смо наредни корак указујући на то да јављање одређених образаца у различитим групама биомаркера може да укаже на то како ће особа остарити и који све ризици постоје везано за болести и синдроме повезаних са одређеном старосном доби - изјавио је водећи аутор истраживања.

Истраживачи су мјерили нивое 19 различитих биомаркера у крви више од 4.700 испитаника старости између 30 и 110 година. Они су открили у каквом је стању имунолошки систем испитаника, као и метаболизам и рад бубрега.

Испитујући здравствено стање учесника анкете, укључући стопу заступљености болеси, научници су идентификовали 26 биомаркера који предвиђају боље физичко и когнитивно функционисање организма, виши степен ризика за појаву дијабетеса типа 2, итд. Они истичу да бисмо бољим разумијевањем различитих биомаркера једног дана помоћу теста крви могли да сазнамо за које болести носимо ризик и прије појаве симптома.

На тај начин могли бисмо да произведемо ефикасне лијекове за различите болести знатно брже него што то чинимо данас.

Извор: Агенције