latinica  ћирилица
15/01/2017 |  17:25 | Аутор: РТРС

Топле или хладне облоге за ублажавање болова?

Када осећамо бол, понекад постоји дилема да ли треба одабрати топле или хладне облоге, а многи од нас су неријетко погријешили у избору и погоршали ситуацију.
Бол (Фото: Thinkstock) -
Бол (Фото: Thinkstock)

Када осјећамо бол, понекад постоји дилема да ли треба одабрати топле или хладне облоге, а многи од нас су неријетко погрешили у избору и погоршали ситуацију. Међутим, постоје упутства која ће спријечити грешке у будућности.

Топлота је боља када је ријеч о дуготрајним и хроничним боловима, обично оним који трају више од шест недјеља. Артритис доводи до трошења и оштећења хрскавице у зглобовима, а у овим случајевима се препоручују топле облоге, јер топлота опушта зглобове и мишиће.

Лед је ефикасан код бола изазваног свјежим повредама и смањује упале. Када особа има главобољу, бол се јавља у нервима и крвним судовима у мозгу, а олакшање доноси примјена хладних облога, било да се ради о леду или хладним пешкирима.

Људи често праве грешку и користе хладне облоге како би смањили бол који изазива укоченост врата. Исправно је користити топлоту за опуштање мишића.

Уколико истегнете мишић или повриједите тетиве, потребно је да нанесете хладне облоге како бисте ублажили упалу и бол. Међутим, када прође упала, мишићи могу бити крути, тако да за њихово опуштање треба користити топле облоге.

Слично је и при истегнућу или кидању лигамената у зглобовима. Прво се користе хладне, а потом топле облоге.

Код упале ткива која повезују мишиће и кости, која се назива тендинитис, себи можете помоћи наношењем леда.

Тендиноза је стање хроничног тендинитиса у којем су тетиве оштећене на ћелијском нивоу. Као што је случај са осталим хроничним стањима, овдје помаже примјена топлоте.

Извор: Новости