latinica  ћирилица
16/01/2017 |  07:36 ⇒ 17/01/2017 | 08:54 | Аутор: РТРС

Скелани: Служен парастос за 305 Срба убијених 1993. године (ФОТО/ВИДЕО)

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 305 Срба из овог мјеста и околних села, које су сребреничке муслиманске снаге убиле у грађанском рату, а њих 69 је усмрћено на данашњи дан 1993. године.
Скелани: Централни споменик српским цивилима и војницима - полагање цвијећа - Фото: СРНА
Скелани: Централни споменик српским цивилима и војницима - полагање цвијећаФото: СРНА

Више стотина становника средњег Подриња са обје стране Дрине присуствовало је парастосу, као и бројне делегације.

Цвијеће су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине Републике Српске коју је предводио посланик Обрен Марковић, помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић, делегација Борачке организације Републике Српске предвођена предсједником Миломиром Савчићем, делегација Савеза логораша Републике Српске, те делегације борачких организација и општина Сребреница, Братунац, Зворник, општине Бајина Башта у Србији и бројне страначке делегације.

Од 305 убијених Срба из овог краја у посљедњем рату више од половине било је цивила, жена, дјеце и стараца. Око 30 лица је нестало прије 24 године, четворо још није пронађено.

Скелани: Служен парастос Србима убијеним 1993.године (Фото: СРНА)

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, упале су на данашњи дан 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско, са јасном намјером да изврше етничко чишћење и потпуно затру трагове српског живота и постојања на овом простору, што потврђује скрнављење српских гробаља - лупање крстова и надгробних споменика.

Скелани: Служен парастос за 305 Срба убијених 1993.године (Фото: СРНА)

За овај, као ни за друге бројне муслиманске злочине почињене над Србима у средњем Подрињу нико није одговарао, а нису обухваћени ни оптужницом у судском процесу који се води против Насера Орића и његових сарадника у Суду БиХ.