latinica  ћирилица
16/01/2017 |  08:22 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Истраживачи пронашли привjесак какав је имала Ана Франк

Меморијални центар холокауста "Јад Вашем" у Јерусалиму саопштио је да су истраживачи, откопавајући посмртне остатке жртава једног од нацистичких логора смрти, открили привјесак који се чини идентичним оном који је припадао јеврејској дјевојчици Ани Франк.
Привјезак Ане Франк - Фото: nezavisne novine
Привјезак Ане ФранкФото: nezavisne novine

Представници Центра „Јад Вашем“ наводе да је утврђено да je привјезак припадаo Каролин Кон, јеврејској дјевојчици која је страдала у логору Собибор и можда познавала Ану Франк, која је позната по дневнику писаном током скривања од нациста.

Каролин је, као и Ана, рођена у Франкфурту 1929. године, а истраживачи покушавају да утврде да ли су на неки начин ове двије дјевојчице биле повезане.

Ана Франк умрла је 1945. године од тифуса у концентрационом логору Берген Белзен, неколико дана послије своје старије сестре Марго.

Дневник Ане Франк преведен је на 67 језика и продат у више од 30 милиона примјерака широм свијета.

Израелска управа за антиквитете од 2007. године спроводи ископавања на мјесту некадашњег логора у Пољској и до сада је открила темеље гасне коморе и платформу за воз.

Више од 250.000 Јевреја убијено је у Собибору, једном од најпознатијих примјера нацистичког „коначног рјешења“ за искорјењивање европских Јевреја.

Извор: РТС