latinica  ћирилица
19/01/2017 |  11:22 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Живот тежак и за најискусније – на Аљасци минус 59!

Температуре на Аљасци достигле су минус 59 степени Целзијуса, што причињава проблеме и најискуснијим становницима ове сјеверне америчке државе.
Зима на Аљасци - Фото: РТС
Зима на АљасциФото: РТС

„Зуби су ми се смрзли. Хоћу да идем одавде“, рекла је за АП власница продавнице Синтија Ериксон.

Иако на Аљасци живи више од 50 година и потпуно је спремна за зиму, и њој као и другим становницима Танане, најхладнијег мјеста у држави, овако ниске температуре отежавају живот.

Авиони не лете, аутомобили не могу да се покрену, људи су умотани у бројне слојеве одеће и тако се тетурају по леду. Пропан у шпоретима на гас постаје попут желатина, па је кување могуће само на дрва.

Вода у цијевима увијек је на корак од смрзавања, а како би побољшали изолацију становници Аљаске све затрпавају снијегом, којег је ове године, срећом, доста.

Ериксонова се нада отопљењу и сања о благој температури од минус 20, али према прогнозама хладан талас из Сибира трајаће још неко врјеме. Школе на Аљасци раде нормално по овој температури, мада дјеца не иду напоље на одмор уколико је мање од минус 20.

Становницима Танане, Омјакона и других "хладних" мјеста највјероватније чудно изгледа јуче објављен резултат истраживања према коме је планета Земља била рекордно топла 2016. године.

Америчка агенција за истраживање свемира (НАСА) и Национална управа за океане и атмосферу саопштиле су да је 2016. трећа година за редом с топлотним рекордом, те да је најтоплије било на већем дијелу Арктика гдје је просјечна температура прошле године била 0,12 степена Целзијуса виша него 2015. године.

Стручњаци за то највише криве глобално загревање изазвано деловањем људи, чему је допринио и природни феномен Ел Нињо. Арктик је био „веома топао, највише у односу на све друго“, рекао је Гавин Шмит, директор њујоршког Института Годард за проучавање свемира, гдје НАСА прати температуре на читавој планети.

Извор: Бета, АП