latinica  ћирилица
21/01/2017 |  11:11 | Аутор: РТРС

Ове намирнице можете јести прије спавања

Стално добијамо савјете о храни коју никако не смијемо да једемо прије спавања, али да ли знате које намирнице можемо јести прије него што утонемо у сан?
Намирнице (Фото: Thinkstock) -
Намирнице (Фото: Thinkstock)

Ово је листа 7 намирница које можете јести у било које доба дана, а поготово прије спавања

1. Трешње
Ово воће један је од ријетких намирница које садрже мелатонин, хормон који регулише наш биолошки сат. Током ноћи нас тера на спавање, а недостатак мелатонина током дана доводи у стање 'будности'. Због тога се прије спавања слободно препустите уживању у трешњама.

2. Ћуретина
Садржи аминокиселину триптофан, заслужну за то што често заспите испред телевизора. Триптофан уопштено подстиче спавање, па је ћуретина добар одабир намирнице коју можете појести прије спавања. Уживајте у ћурећим прсима с поврћем или сендвичу с ћуретином и пецивом са житарицама.

3. Јасмин пиринач
Пиринач благог орашастог укуса из тропских подручја налази се високо на гликемијском индексу, што значи да се споро вариа и због тога се глукоза споро испушта у крвоток. Према једном истраживању конзумирање јасмин пиринча прије спавања преполовило је вријеме које је испитаницима било потребно да заспе.

4. Житарице са сложеним угљеним хидратима
Намирнице пуне једноставних угљених хидрата (кекс и колачи) нису добар избор јела прије спавања, али зато су житарице са сложеним угљеним хидратима пун погодак. Јечам, хељда само су неке од житарица које можете конзумирати, а одличан избор су и пахуљице са сложеним угљеним хидратима. Слободно их комбинујте с млијеком које (попут ћуретине) садржи триптофан и побољшава сан.

5. Банане
У себи имају магнезијум и калијум који опушта мишиће, а садрже и добре угљене хидрате који ће вам помоћи да заспите.

6. Слатки кромпир
Ова сјајна намирница садржи комплексне угљене хидрате који подстичу сан, калијум који опушта мишиће, нискокалоричан је и не садржи масти због чега је идеалан за оброк прије спавања.

7. Чај од валеријане
Није тајна да чај од коријена валеријане смирује тијело и ум па је због тога препоручљиво да се конзумира прије спавања. Сјајно дјелује на желудац и смирује га, опушта мишиће и помаже код главобоље.

Извор: Б92