latinica  ћирилица
21/01/2017 |  15:52 ⇒ 15:53 | Аутор: РТРС

Бањалука: У првој половини јануара 29 инфаркта

Хладно вријеме, обилнија и маснија храна, као и смањена физичка активност негативно утичу на срчане болеснике, а то доказују и подаци да је само у првој половини јануара на Клиници за кардиологију Универзитетско-клиничког центра РС у Бањалуци хоспитализовано чак 29 пацијената с инфарктом.
Операција - Фото: СРНА
ОперацијаФото: СРНА

Замјеник начелника Клинике за кардиологију УКЦ-а РС др Дијана Трнинић каже да је примијећен пораст броја инфаркта у јануару и децембру у односу на претходне мјесеце.

- У новембру 2016. године била су 32 инфаркта, у децембру 39, а у овом мјесецу, закључно са 16. јануаром, тај број износи 29 - истиче Трнинићева.

Болести срца не бирају ни вријеме ни мјесто, али ни године.

- Најмлађи пацијент с инфарктом који се у посљедњих мјесец јавио код нас је 1977. годиште, а у посљедњих годину инфаркт миокарда имао је и један пацијент рођен 1986. године - казала је Трнинићева.

Шеф Одјељења интервентне кардиологије Клинике за кардиологију УКЦ-а РС др Саша Лончар каже да је у 2016. години у Сали за интервентну кардиологију било укупно 2.697 процедура.

- Од тог броја укупно је урађено 470 перкутаних коронарних интервенција од чега су 404 интервенције подразумијевале збрињавање акутног инфаркта миокарда. Од укупног броја акутних инфаркта миокарда, 331 је збринут ван радног времена - истакао је Лончар.

У празничном периоду примијећен је благи пораст броја пацијената са срчаним тегобама због наглог захлађења, обилније хране и смањене физичке активности.

Да су у порасту тегобе срчаних болесника потврђује и директор болнице у Источном Сарајеву др Горан Тодоровић.

- Нема дана да немамо транспорт до УКЦ-а РС, јер наше пацијенте, када им је потребна хитна интервенција, као што је постављање стента или коронарографија, шаљемо у Бањалуку - каже Тодоровић.

Додаје да су кардиолози недавно на љекарском састанку у овој болници указали на то да све млађи људи пате од болести срца.

- Некада је инфаркт погађао углавном старије људе, а сада се све више дешава и онима од 30 или 40 година - наглашава Тодоровић.

Многи домаћи, али и свјетски кардиолози упозоравају на то да су хладноће опасне за срчане болеснике, те да би ових дана они требало да избјегавају излазак на отворено, јер ниске температуре неповољно утичу на крвне жиле.

- У случају да особа пати од ангине пекторис или атеросклерозе и већ има сужене крвне жиле, на хладноћи ће се жиле додатно сузити и доћи ће до застоја циркулације. Стога срчани болесници уопште не би смјели да излазе на отворено када је хладно. У случају да ипак изађу, чим осјете сметње у грудима или слабост, треба да се врате у затворен и топао простор - савјетују кардиолози.

Масовни убица
Најчешћи узроци смртних случајева у РС су болести циркулаторног система, односно обољења срца, крвних судова и поремећај циркулације лимфе. Како показују статистике, управо болести циркулаторног система су најмасовније "убице" у посљедњој деценији. На другом мјесту су болести неоплазме, односно, тумори.

Извор: Глас Српске