latinica  ћирилица
22/01/2017 |  11:17 | Аутор: РТРС

Поврће које прави "велико спремање" у тијелу!

Препуна здравих састојака, карактеристичне бордољубичасте боје и готово слатка, цвекла је коријен који би требало да се нађе на тањиру што чешће, поручују стручњаци. Упркос томе што су познате као одлично помоћно средство против анемије, бордољубичасте лоптице имају бројна корисна својства и због тога могу поправити разне „кварове“ у организму. Нарочито након (за стомак) веома напорне празничне трпезе.
Цвекла (Фото: Thinkstock) -
Цвекла (Фото: Thinkstock)

 Цвекла се стотинама година користи у народној медицини, а само један од разлога је висок садржај гвожђа. Ово поврће одмах је иза бијелог лука по садржају гвожђа.

Када је ријеч о јоду, цвекла је опет на вицешампионској позицији - на листи је одмах иза кеља.

Захваљујући овим и другим корисним материјама, попут полифенола и беталаина, које садржи, ово коренасто поврће утиче на убрзавање метаболизма и тијело снабдијева моћним антиоксидантима.

Исхрана богата цвеклом, а самим тим Б витаминима групе, посебно никотинамидом, допринијеће јачини зидова капилара.

Ово изузетно здраво поврће може се похвалити и одличним минералима. Магнезијум јача кости, калијум и фолати чувају срце, гвожђе и фосфор неће дозволити да се јави мањак енергије, бакар растерује слободне радикале, а јод учествује у биосинтези тироидних хормона.

Нутриционисти савјетују да током зимских мјесеци, када је веома доступна, цвекла буде што чешће на трпези како би могла да пружи максималну подршку тијелу: обезбиједи га антиоксидантима, антиинфламаторним материјама и очисти га од токсина.

Након празничног уживања у зачињеној и масној храни, јетра ће вам бити захвална јер ће јој цвекла помоћи при чишћењу од токсина свих врста, као и пробавни тракт јер салата од бордољубичастих коренчића убрзава одлазак у тоалет.