latinica  ћирилица
23/01/2017 |  08:43 | Аутор: РТРС

Двије трећине популације пати од мањка овог минерала

Штитна жлијезда не може правилно да функционише без јода. Овај микроелемент организам није у стању сам да произведе, већ га је потребно уносити храном или водом богатом јодом, пишу "Вечерње новости".
Храна богата јодом (фото: Thinkstock) -
Храна богата јодом (фото: Thinkstock)

Када штитна жлијезда дуже вријеме нема довољну количину јода, она овај дефицит надокнађује увећањем сопственог ткива, због чега долази до појаве струме.

Према подацима Свјетске здравствене организације готово 70 одсто свјетске популације пати од дефицита јода.

Иако се у многим земљама кухињска со јодира, сматра се да се исхраном дневно унесе свега 80 мг овог минерала, а препорука је минимално 150 мг на дан.

Јод се првенствено користи у превенцији смањене функције штитне жлијезде, али често се примјењује и као састојак сирупа за искашљавање секрета из бронхија, за превенцију развоја фиброцистичних промјена на дојкама, у случају вагинитиса... Код појаве прекомјерне фунције штитњаче користи се такозвани радиоактивни јод.

Ипак, требало би истаћи да и превише јода, као и премало нарушава здравље. Зато се додатни унос јода не савјетује онима који живе у областима у којима земљиште и храна садрже довољне количине овог минерала.

Нагло узимање великих количина јода може да доведе до поремећаја у производњи хормона тироиде код људи који имају нормалну функцију овог органа.

Контраиндикације за суплементацију јодом су и употреба антитироидних лијекова и антикоагуланса, лакова за притисак и диуретика.

Намирнице богате јодом су млијеко и млијечни производи, бруснице, јагоде, малине, банане, кромпир и пасуљ.

Извор: Б92