latinica  ћирилица
24/01/2017 |  07:56 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Вавринка у полуфиналу АО

Стан Вавринка се пласирао у полуфинале Аустралијан опена побједом без изгубљеног сета против Жо-Вилфреда Цонге - 7:6 (2), 6:4, 6:3.
Стан Вавринка (Фото: DŽon Minčiljo) - Фото: AP
Стан Вавринка (Фото: DŽon Minčiljo)Фото: AP

Меч је дуго био низ жестоких удараца, сигурних сервис гемова и доста игре на мрежи, па је дјеловало да би борба могла да потраје. Ипак, након тај-брејка у првом сету и размјене брејкова у другом, Швајцарац је намирисао крв, додао гас и привео посао крају.

Публика на Род Лејвер арени је од старта гледала врло агресиван и брз тенис, а грешке које је чешће правио Цонга анулиране су сервисима који су често ишли брже од 200 километара на час.

Први сет тако није имао ниједну прилику за брејк, а у одлучујућем гему је Вавринка био сигурнији и уз неколико сјајних удараца и доста гласног радовања је стигао до 1:0 и 7:6 (2).

Послије радовања и тај-брејка било је и мало нервозе на терену, па је у паузи између сетова дошло и до мале расправе између двојице тенисера. Није баш јасно због чега, али Цонга је био љут на ривала, наводно због тога што га је на крају "гледао испод ока". Вавринка је расправу завршио тако што му је поручио "опусти се".

У другом сету се до половине ситуација није мијењала, а тада је Цонга преузео иницијативу и искористио грешку Вавринке на бекхенду да поведе са 4:3

Ипак, размјена "ударац за ударац" је настављена. Вавринка је уз неколико сјајних ритерна стигао до 0:40, а затим и до изједначења.

Неколико минута касније, Вавринка је направио још један брејк за 6:4, а свој велики низ наставио је све до 3:0 у трећем сету. Цонга је покушавао да се некако врати у меч, али је све дуге размјене добијао његов ривал и успио да стигне до 6:3 и полуфинала у ком ће играти против побједника дуела Федерер - Зверев.

Извор: Б92