latinica  ћирилица
24/01/2017 |  10:30 ⇒ 10:31 | Аутор: РТРС

Тартус постаје руски војни кључ у Средоземљу

Русија ће проширити своју базу у сиријском Тартусу и тамо стационирати до 11 ратних бродова, наводе војни извори.

Москва и Дамаск потписали су споразум о модернизацији пункта за пружање материјално-техничке подршке у Тартусу.

Споразум је потписан на 49 година са аутоматским продужењем на период од 25 година, осим ако једна од страна најмање годину дана раније не обавијести другу да жели да раскине споразум.

Пункт за пружање материјално-техничке подршке у Тартусу почео је рад 1977. године. Ријеч је о једином руском поморском објекту у Средоземном мору.

Стручњаци наводе да је Москва право на базу у Тартусу зарадила као накнаду Дамаска за помоћ у борби против "Исламске државе" и других екстремистичких и терористичких група које подржавају арапске земље Персијског залива и САД.

Донедавно, "база" у Тартусу није била ништа друго него плутајући понтон за поправак бродова. Према новом споразуму, Русија ће у Тартусу изградити пуноправну базу и имати право у том подручју да размјести до 11 бродова, наводи "Руска реч".

"Почињемо са великим радовима на изградњи војне инфраструктуре - пристаништа, касарни, сједишта, складишта муниције", потврђује пензионисани пуковник Михаил Ходоренок, војни аналитичар сајта "Газета.ру".

Ходоренок процјењује да ће за изградњу базе бити потребне двије до три године. Број стационираних војника у бази зависиће од броја бродова који ће бити размјештени у Тартусу.

Бродови који су дио групе носача авиона `Адмирал Кузњецов` биће стационирани у бази. Највјероватније, то ће бити бродови из Црноморске и Сјеверне флоте.

База у Тартусу је један од стубова руског утицаја на Блиском истоку, а нико не зна како ће се развијати догађаји у будућности, наводе стручњаци.

Политиколог Георг Мирзајан истиче да Русија мора бити присутна не само у Црном мору, које НАТО може затворити у било ком тренутку, већ и у Средоземном.

Он сматра да је Русија темељ сиријске безбједности, јер сусједи ове земље и даље желе да "поткопају" Дамаск.

"Сирији је потребна Русија као противтежа Ирану, јер ће Техеран вршити притисак на Сирију", објашњава Мирзајан.

Извор: СРНА