latinica  ћирилица
24/01/2017 |  11:11 | Аутор: РТРС

Михајловић: Ауто-пут Београд-Сарајево коштаће 800 милиона евра

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је да се процјењује да ће аутопут Београд–Сарајево коштати око 800 милиона евра, али да је прерано говорити о роковима када ће бити завршен.
Љубовија - Зорана Михајловић на градилишту - Фото: СРНА
Љубовија - Зорана Михајловић на градилиштуФото: СРНА

Михајловићева је рекла да ће се аутопут у Србији наставити на трасу Коридора 11 и ићи од Пожеге, преко Ужица, до Котромана на граници са Републиком Српском.

Она је додала да ће траса на територији БиХ бити позната за око мјесец дана, кад би Савјет министара БиХ требало да донесе одлуку.

Михајловићева је навела да ће градња аутопута Београд-Сарајево и реконструкција пруге између два града помоћи још бољем повезивању грађана и привреде Србије и БиХ, као и цијелог региона.

Према њеним ријечима, постоји проблем са царинама, односно постоје двије царине, а треба их објединити у једну да би се обављао карго између двије земље.

Она је за РТС навела да ће Србија и БиХ заједно радити реконструкцију пруге Београд-Сарајево, за шта постоји интерес обје стране.

Подсјетила је да се данас од Београда до Сарајева путује око пет сати, а дужина трасе на којој би били извођени радови је око 160 километара, од чега је око 60 километара на територији Србије.

"“Модернизација пруге могла би да буде завршена за око две године, али упоредо с тим радимо и на ефикаснијим процедурама на граници како би се скратило време путовања робе железницом”", рекла је Михајловићева.

Она каже да ће Србија и БиХ заједно радити и на одржавању 11 мостова који спајају двије земље и да је за санацију свих мостова потребно готово седам милиона евра. Процјењује се да би цијели посао могао да буде завршен за највише годину дана.

Извор: СРНА