latinica  ћирилица
24/01/2017 |  11:18 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Пољопривредници Шаровићу и Мирјанићу: Спасити производњу млијека од пропадања

Републичко удружење пољопривредних произвођача-мљекара у отвореном писму, које је упутило министру спољне трговине и економских односа БиХ Мирку Шаровићу и министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стеви Мирјанићу, упозорава да ситуација у сектору производње млијека у Српској и БиХ никада није била тежа и неизвјеснија и да је потребна стратегија да се спаси ова област.
Мљекаре у Српској - Фото: СРНА
Мљекаре у СрпскојФото: СРНА

"Стање код нас се погоршава из дана у дан притиском високосубвенционисаног увозног млијека из ЕУ, а може се очекивати да ће бити још теже послије 1. фебруара ступањем на снагу и примјеном адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању", истиче се у писму.

Из Удружења наводе да су институције у БиХ и Републици Српској и Федерацији БиХ, као и мљекопрерађивачи и произвођачи овакву ситуацију дочекали веома неспремни, чиме је производња млијека доведена у веома тешко стање и до ивице пропадања.

Из Удружења наводе да надлежне институције у БиХ ништа нису предузеле иако је прошло шест мјесеци од потписивања адаптираног ССП-а, није реализован ни договор са њемачким министром пољопривреде о намирењу дијела доходка изгубљеног притиском млијека увезеног из ЕУ, Свјетска банка није процијенила насталу штету, а званичници БиХ нису се огласили нити једном ријечју.

"Ентитетске владе и министарства нису исплатили дугове из 2016. године, а аграрни буџети су остали на прошлогодишњем нивоу, што говори да нема назнака о некој озбиљнијој подршци мљекарском сектору. Понашањем мљекара у БиХ смо незадовољни, јер поједине мљекаре обарају цијене испод цијене коштања, чиме обарамо и улазне цијене млијека, или смо сами себи конкуренција на тржишту БиХ", напомињу из Удружења.

Указују и да се очекује да ЕУ на тржиште стави у промет већу количину млијека у праху, због чега протестују и европски фармери у Бриселу, иако су, осим редовних подстицаја, добили 1.220.000.000 евра једнократне помоћи.

"У оваквој ситуацији осјећамо се напуштеним од власти, али очекујемо да ви мљекаре и ми произвођачи направимо озбиљну стратегију да се спаси мљекарски сектор и да се са том стратегијом појавимо пред ентитетским владама, Савјетом министара и Парламентарном скупштином БиХ", закључује се у писму Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске.

ШАРОВИЋ ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ АКО НЕ РИЈЕШИ ПРОБЛЕМЕ

Из Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске поручују да би министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић требало да поднесе неопозиву оставку уколико коначно не ријеши питање "плавог дизела" и не уведе мјере заштите домаће призводње.

Из тог удружења оцјењују као паушалну, непрецизну и нестручну Шаровићеву изјаву да "ће од примјене адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању бити и користи и штете".

У саопштењу, које потписују и челни људи Сељачког савеза ФБиХ, наводи се да је ријеч о Шаровићевом личном ставу и да изнесени подаци углавном не одражавају стварно стање на терену и када је ријеч о извозној квоти за винаре, као и произвођаче шећера, који не постоје у БиХ.

Представници Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске истичу да повећавање ентитетских буџета за пољопривреду није у надлежности БиХ, већ ентитета.

"Ми као савез на нивоу Српске предузимамо мјере с циљем повећања аграрног буџета за 2017. годину. Међутим, постоји дио посла који мора урадити сам министар /Шаровић/ да би наша пољопривреда кренула у правцу развоја, а то је увођење `плавог дизела` и заштитне мјере на увоз пољопривредних производа које је чврсто обећао прије годину дана", наводе из овог савеза.

У Савезу сматрају да министар не треба да се крије иза тврдње да Влада Српске неће "плави дизел", који је потребан произвођачима.

Када је ријеч о заштити домаће производње, из Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске сматрају да се на томе мора хитно радити, јер је оправдана претпоставка да ће производња млијека бити угрожена као производња свињског и јунећег меса.

"Заштитне мјере министар Шаровић је обећао јавно неколико пута, али ништа није урађено", наводе из Савеза.

Из те организације поручују да су паушалне Шаровићеве тврдње да ће проблеми продаје говеђег меса бити ријешени извозом за Турску, те да он тиме само скида одговорност са себе.

Из тог удружења наводе да је извоз меса за Турску само показао да је у БиХ створен монопол у откупу јунади, које откупљује само један купац за цијелу БиХ.

"Озбиљнији домаћи откупљивачи уопште не откупљују јунад јер увозе јунеће месо из земаља ЕУ по дампинг цијенама. Ево и сада, откуп јунади је заустављен, чека се купац из Турске, а не зна се када ће доћи", наводе из Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске.

Извор: СРНА