latinica  ћирилица
24/01/2017 |  11:23 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Срушена италијанска теорија о Тунгуски - мистерија остаје

Руски научници тврде да удар метеора у Тунгуски није изазвао чувену експлозију из 1908. године, која је потресла свијет освијетливши небо чак до Америке.
Тунгуска експлозија (Фото: davidreneke.com) -
Тунгуска експлозија (Фото: davidreneke.com)

Та највећа забиљежена експлозија на свијету, јачине 185 бомби из Хирошиме, остаје мистерија, након што су научници доказали да нема трагова који би посвједочили да је била ријеч о метеору.

Велика ватрена лопта виђена је како прелази преко сибирског неба 20. јуна 1908. године прије него што је експлодирала, како се сматра, десетак километара изнад земље, уништивши при томе 80 милиона стабала.

"На небу се чуо јак удар. Услиједила је бука попут камења које пада или оружја које пуца. Земља се тресла", испричао је тада становник Тунгуске који је био неких 65 километара од епицентра.

Други сељак је свједочио да је све личило на судњи дан: "Постало ми је толико вруће да нисам могао да издржим, као да ми се кошуља запалила".

Пожелио је да стргне кошуљу и баци је, а онда се небо одједном "затворило". Зачуо се јак удар и он је одбачен неколико метара.

Подрхтавања су се осјетила све до Велике Британије, а експлозија је освијетлила небо до Америке.

Италијански научници су провели 21 годину проучавајући такозвану експлозију у Тунгуски, тврдећи како је језеро Чеко испунио кратер настао ударом, што је покренуло теорију о томе да је феномен проузроковао метеор, пише "Дејли мејл".

Али, нова студија руских геолога тврди како је та идеја погрешна, што значи да је велика експлозија, која је освијетлила небо над цијелом Европом, па чак и Америком, и даље мистерија.

Настале су бројне теорије о томе шта би све могло бити узрок те огромне експлозије, осим метеора.

Навођене су разне могућности: од вулканске ерупције, до комете која се углавном састојала од леда, помињана је мала црна рупа која се сударила са Земљом, па све до ванземаљаца који су жртвовали НЛО да би уништили метеор и спасили Земљу.

Мјерења на језеру Чеко која је спровео италијански тим указивала су на могућност да се ради о кратеру насталом ударом метеора.

Италијански научник Лука Гасперини са Универзитета у Болоњи дуго је вјеровао како је управо језеро Чеко, удаљено осам километара од епицентра, та карика која недостаје у цијелој мистерији Тунгуске.

Теорија Италијана заснована је на начину како је уништено дрвеће и тврди како су у атмосферу ушла два тијела. Једно је експлодирало на висини од неких осам километара, док је друго ударило у Земљу и створило језеро Чеко.

Међутим, руски научници истражили су седименте са најдубљег дијела језера, око 50 метара испод површине, те спровели геохемијску и биохемијску анализу.

Студија је показала како је најдубљи узорак стар 280 година, што значи да је језеро вјероватно и старије.

"Има и других дубоких округлих језера у резервату Тунгуска, која изгледају попут језера Чеко и вјероватно су истог геолошког поријекла", наводи руски истраживачки тим.

На тај начин догађај у Тунгуски и даље остаје мистерија, мада научници и даље сматрају да је, највјероватније, била ријеч о метеору који је експлодирао у ваздуху.

Извор: Срна