latinica  ћирилица
24/01/2017 |  13:36 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Кормак: Санкције су "подршкa БиХ на путу ка ЕУ"

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак сматра да санкције које је бивша америчка амдинистрација увела предсједнику Републике Српске Милораду Додику представљају "подршку БиХ на путу ка ЕУ".
Морин Кормак - Фото: СРНА
Морин КормакФото: СРНА

На питање новинара да ли очекује да ће се ЕУ придружити санкцијама, Кормакова је данас у Фочи рекла да то питање треба поставити директно ЕУ.

"Што се тиче САД, ми смо били веома јасни - ове санкције се уведене зато што се односе на неке ствари које ми сматрамо веома кључним, а то је владавина закона и пријетња сецесијама. Са друге стране, сматрамо да су оне подршка БиХ на путу ка ЕУ", каже Кормакова.

Она је додала да Америка себе види као оне који, како каже, стају у одбрану Дејтонског мировног споразума, који је веома важан за БиХ.

На питање да ли очекује да ће је предсједник САД Доналд Трамп повући са мјеста амбасадора у БиХ, Кормакова је поновила да је она професионални дипломата и да је посвећена да остане у БиХ.

"Ми имамо двије врсте амбасадора - двије трећине су професионални, а једна су политички именовани, и они подносе оставке када се мијења администрација. То је позната традиција у САД. Пошто сам ја професионални дипломата, посвећена сам томе да останем у БиХ, јер је ово веома занимљиво и сложено мјесто", додала је Кормакова.

Извор: СРНА