latinica  ћирилица
24/01/2017 |  18:49 | Аутор: РТРС

Научите дијете да вас послуша

Како васпитати дијете да "спроводи" родитељска правила – без икакве присиле, наговарања и система казни?
Дјеца (Фото: mamamia.com.au) -
Дјеца (Фото: mamamia.com.au)

Казна ће дијете растужити, али неће бити мотивација да вас послуша. Чак и ако уради како сте од њега захтјевали, а мораће јер му пријетите, учиниће то против своје воље, а са истим проблемом ћете се поново сусрести већ у првој сличној ситуацији.

Али, онда ће казна бити већа јер на ону блажу више неће реаговати. Кажњавање учи дијете да оно не смије имати став, тј. да нема право на неслагање. Кажњавањем ћете код дјетета изазвати отпор, умјесто да се потрудите да створите однос у којем ће дијете самовољно прихватати кооперацију.

Увијек покушајте пронаћи начин да се уваже и ваши и дјететови ставови како би обје стране из проблематичне ситуације изашле као побједници. Како постићи да вас дијете својевољно послуша?

1. Останите мирни. Да ли сте примјетили да чим се због нечега изнервирате, дијете се одмах "нарогуши", ствара отпор и поставља се као непријатељ. Зато, задржите дах, смирите се. У суштини, све су то само ситнице, није питање живота и смрти. На вама је да одлучите да ли ћете смирити олују или направити ураган.

2. Признајте свом дјетету право на мишљење; искрено и с пуно емпатије. Покушајте са: "Ти заиста не желиш прати зубе, зар не? Знам, досадно је стајати на једном мјесту и чистити зубиће кад би се радије играо." Ставите му до знања да схватате зашто му је то толико напорно.

3. Преокрените причу. "Знам да је то мало досадано, и мене некад мрзи, али ако желиш имати здраве зубиће, немој да ти је тешко, молим те.“

4. Дајте им оно што не желе на начин да то прихвате објеручке: "Паста за зубе ти је толико укусна, чуди ме да је не желиш пробати свако вече?!"

5. Подстакните учествовање кроз игру. Свака ситуација може се лако преокренути на игру, а то је оно што ће свако дијете одобровољити и учинити да вас послуша. Чак и када је уморно неће одбити позив на игру. Наговорите га на такмичење – ко ће издржати дуже? Засмијавајте га. Одглумите да тражите благо у његовим устима.

6. Преокрените ситуацију на обострано задовољство. Будите креативни у осмишљавању рјешења. Немојте бити мргуд који ће строго очекивати да дијете уради све како сте му наредили. ("Хајдемо овако, док переш своје зубиће, ја ћу их опрати твом меди",  или "Да ти отпјевам твоју омиљену пјесмицу док переш зубе?") Ове стратегије нису везане само за ситуације када дијете одбија опрати зубе, већ се могу примјенити и за све остале проблематичне ситуације: "Нећу то да једем", "Не желим да склоним играчке", "Нећу то да обучем/обујем". Дјеца су веома паметна, па имајте у виду да једна фора неће трајати заувијек. Мораћете бити креативни и смишљати нове подстицајне начине.

Извор: Агенције