X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
25/01/2017 |  09:20 ⇒ 09:28 | Извор: РТРС

Загрљаји смањују стрес и јачају имунитет

Загрљаји су много више од пријатељског поздрава, а истраживања су показала да су здравствене користи од њих вишеструке.
Загрљај - Фото: илустрација
ЗагрљајФото: илустрација

Према студији Универзитета "Карнеги Мелон", загрљаји могу да појачају имунитет - особе које се више грле имају мање симптома и знакова инфекције.

Грљење према истој студији помаже људима да остану мирни и присебни у тешким ситуацијама, и представљају добар начин да се особа заштити од дејства стреса.

Грљење такође може да смањи број откуцаја срца, што помаже у снижавању крвног притиска и спречавању настанка срчаних обољења.

Доказано је и да загрљај може да повећа самопоштовање и зато не чуди зашто људи жуде за додирима.

Грљење повећава лучење хормона окситоцина који доводи до осјећаја повјерења и повезаности. Према томе, загрлите особу којој желите да отворите своје срце.

Осим тога, грљење ублажава депресију јер повећава производњу серотонина - природног антидепресива, побољшава расположење и подиже ниво самопоуздања. Загрљаји такође повећавају перформансе на послу и у школи.

Загрљаји су врло важни за наше физичко и емоционално преживљавање. Да бисте побољшали своје опште здравствено стање, стручњаци савјетују да се грлите најмање шест минута на дан, по могућности у тренуцима када сте опуштени.

Извор: Агенције