latinica  ћирилица
25/01/2017 |  12:22 | Аутор: РТРС

Корморани уништавају рибљи фонд Дрине

Огроман број корморана, који је ове зиме стигао на обале Дрине у средњем Подрињу, наноси велику штету рибљем фонду, што је приморало риболовна друштва са овог подручја да организују заштиту рибе и свакодневно растјерују јата ових грабљивица.
Корморани - Средње Подриње - Фото: СРНА
Корморани - Средње ПодрињеФото: СРНА

У Спортско-риболовном друштву "Дрина" у Братунцу кажу да је ове зиме број корморана на овој ријеци многоструко већи него претходних година.

Због ниске темепратуре и залеђености Саве и Дунава, корморани су се преселили на Дрину у потрази за храном, а бистра вода и низак водостај олакшавају им да дођу до плијена.

У овом удружењу појашњавају да корморани насељавају Европу, Азију и Африку, да се крећу у великим јатима, али и да једна птица дневно поједе до пола килограма рибе, што наноси велику штету рибљем фонду.

Професионални рибочувар Мирослав Лончаревић каже да им ловци помажу да растјерају корморане, користећи оружје за лов птица, а бацају и петарде и тако их плаше.

"Ова птица била је, због угрожености, на листи заштићених врста од 1980. године у Европи, али смо од ресорног министарства добили допис да је забрана лова на корморане укинута 1996. године јер се брзо размножавају и причињавају огромну штету рибљем фонду", истиче Лончаревић.

Он наглашава да, упркос свакодневној борби, корморани и даље слијећу и лове рибу у Дрини и Зворничком језеру, те да им временски услови погодују за то.

Рибочувари чекају да отопли и да се повећа водостај и замућеност водотока, што би спријечило корморане да уништавају рибљи фонд.

Извор: СРНА