latinica  ћирилица
26/01/2017 |  12:05 | Аутор: РТРС

Не једите масно ако имате камен у жучи

Уколико имате проблема са каменом у жучи никако немојте да једете масну храну. Превише масти у организму доводи до повећања холестерола и његовог излучивања у жуч, због чега и долази до настанка камена. Зато би исхрану требало да коригујете како бисте спријечили и ублажили тегобе које ово стање узрокује.
Масна храна - Фото: nezavisne novine
Масна хранаФото: nezavisne novine

Лагана храна са ниским садржајем масти, која се лако вари, идеалан је избор уколико имате камен у жучи.

Требало би да једете умјерено и више пута у току дана, а послије оброка препоручује се да прилегнете пола сата.

Од намирница требало би да узимате све врсте воћа, од поврћа: блитву, броколи, шаргарепу, спанаћ, а из јеловника избаците купус, кељ, краставац, кромпир и паприку. Свињско месо, свињска маст и сувомеснати производи не смију да се нађу у тањиру, умјесто ових намирница једите телетину, ћуретину, пилетину и све врсте рибе осим сардине.

Такође, избјегавајте јаја, маргарин, орашасте плодове, зачине као што су бибер, цимет и алева паприка.

Током овог режима исхране препоручују се узимање што више чајева, а дозвољени су и какао и немасно млијеко.

Алкохолна пића, слаткише, кофеин и млечну чоколаду избаците из употребе. Веома је важно да не једете поховану и пржену храну, јер она додатно иритира жуч и изазива тегобе.

Током припреме оброка умјесто сунцокретовог узмите маслиново уље које може знатно да смањи ниво штетног холестерола у крви.

Није довољно само да ограничите унос шећера и масти, неопходно је и да појачате физичку активност. Лагано вјежбање и свакодневне шетње побољшаће ваше здравствено стање и редуковати тјелесну тежину.

Извор: Вечерње новости