latinica  ћирилица
27/01/2017 |  10:40 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Варади: БиХ нема доказе за покретање нове тужбе против Србије

Некадашњи заступник Србије у спору са БиХ Тибор Варади изјавио је да не вјерује да ће бити ревизије тужбе БиХ према Србији за геноцид јер би, да би тај поступак био обновљен, морале постојати нове чињенице које би указивале да је Србија имала геноцидну намјеру у Сребреници.
др Тибор Варади - Фото: ПОЛИТИКА
др Тибор ВарадиФото: ПОЛИТИКА

Говорећи о могућности да БиХ затражи ревизију и без сагласности српског члана Предсједништва БиХ уколико би то био наставак старог процеса, Варади је рекао да то није оправдан аргумент.

"Ако би то био исти поступак, то би било нешто друго. Међутим, ревизија се сматра новим поступком. Значи, потребна је сагласност у Предсједништву БиХ као и за покретање потпуно новог поступка. Ствар Међународног суда правде је да процјени да ли се захтјев за ревизију може сматрати одлуком БиХ", рекао је Варади за "Политику".

Он је појаснио да постоје два рока за ревизију пред Међународним судом правде, и то један који се може тражити шест мјесеци од сазнања за нову чињеницу или 10 година од изрицање пресуде.

"Овде је ријеч вероватно о том апсолутном року од 10 година, који истиче крајем фебруара, пошто је пресуда донесена 26. фебруара 2007. године", сматра Варади.

Коментаришући наводе бившег тужиоца Хашког трибунала Џефри Најса да постоје нови докази након 2007. године и да би БиХ требало да тражи ревизију, Варади је истакао да није ријеч о томе да ли се тим чињеницама доказује да је било неких недјела, него да ли постоји нека чињеница која може да повеже Србију са геноцидом.

"Ту је потребно нешто заиста крупно јер ако се покаже да је Србија подржавала Војску Републике Српске или тако нешто, то тешко може да има неки значај или тежину. Пошто је ријеч о тужби за геноцид надлежност суда је ограничена на геноцид. Дакле, требало би нешто што би могло да укаже на то да је Србија имала геноцидну намјеру", истакао је Варади.

Према његовим ријечима, једино би релевантно било повезивање Србије са Сребреницом јер је, како је указао, једино у Сребреници Међународни суд правде констатовао геноцид.

"Тешко ми је да замислим такву чињеницу, али, наравно, не знам шта зна Џефри Најс. Једино што је релевантно за Суд јесте геноцид. Љествица је веома висока", рекао је Варади и додао да сматра да је та љествица за БиХ недостижна.

Варади каже да не сматра вјероватним да ће бити ревизије, али истиче да би, ипак, требало да чује шта представља та чињеница коју подносе.

Извор: СРНА