latinica  ћирилица
28/01/2017 |  16:46 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Љубић: Циљ федерална јединица са хрватском већином

Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора БиХ Божо Љубић рекао је на данашњем засједању Сабора ХНС-а у Мостару да је крајњи циљ Хрвата у БиХ формирање федералне јединице са већинским хрватским народом и нагласио да се од тога неће одустати.

Љубић је навео да је данашње засједање ХНС-а БиХ прилика да се још једном реафирмише донесена Декларација о федералном преуређењу БиХ.

- Основни политички документ који је усвојен на шестом засједању ХНС-а - Декларација о федералном преуређењу БиХ, остаје актуелан. Данашње засједање је прилика да направимо инвентуру политичких остварења и да реафирмишемо ХНС. Он је носилац хрватске нетериторијалне аутомоније у БиХ, све док је овакав уставно-административни оквир на снази - истакао је Љубић.

Он је додао да је до сада остварена квалитетна платформа о промјенама Изборног закона у БиХ, преносе федерални медији.

- Остварили смо квалитетну платформу о промјенама Изборног закона у БиХ у вези са начином избора чланова Предсједништва БиХ и одлука Уставног суда БиХ о избору изасланика у Дом народа Парламента Федерације БиХ. Остаје још питање града Мостар, за које се надам да ће бити ријешено ове године - додао је Љубић.

Предсједник Главног вијећа ХНС-а сматра да су сљедеће двије године кључне за остваривање потпуне институционалне равноправности Хрвата у БиХ.

- Реално је да у идуће двије године буду остварене основне промјене Изборног закона БиХ који ће омогућити Хрватима институционалну равноправност и избор наших легитимних политичких представника у власти - каже Љубић.

Он тврди да је будућност БиХ, уколико жели да постане самоодржива, равноправност три конститутивна народа и успостављање федералне јединице са хрватском већином.

Прије почетка данашњег засједања, делегација ХНС-а БиХ положила је вијенац на спомен-обиљежје свим погинулим хрватским војницима, које се налази испред Хрватског дома херцега Стјепана Косаче.

Извор: СРНА