latinica  ћирилица
29/01/2017 |  18:18 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Направио цркву од снијега! (ВИДЕО)

Александар Битјокин, бивши грађевинац, из области Омск у југозападном Сибиру направио је од снијега цркву високу три метра, подухват за који му је било потребно 45 дана.
Црква од снијега - Фото: Screenshot/YouTube
Црква од снијегаФото: Screenshot/YouTube

Битјокин је желио да вјерници у мјесту Сосновка имају своју цркву, макар она била и привремена, пошто им се најближа црква налази у, десетине километара удаљеном, граду Омск.

Због даљине многи старији становници и дјеца не могу зими да путују.

- Пратио је глас у свом срцу. Он је посвећени вјерник и хтио је да се моли у цркви, али пошто немамо начина да редовно идемо до града или оближњих мјеста, одлучио је да направи једну овдје - испричала је Александрова мајка Татјана.

Било му је потребно око 12 кубних метара снијега како би саградио богомољу, прву у том мјесту.

- Чим је први снијег пао у Сосновки, помолио сам се и кренуо на посао. Прво сам направио скицу и одлучио да ће бити потребно да има 12 лукова у част 12 апостола. Онда сам почео да пресујем снијег, корак по корак постављио темеље након којих су услиједили зидови - описао је градњу Александар за РТ.

Срећом, није било проблема са грађевинским проблемом јер, како каже Александар, ове године је било необично много снијега.

Александар, који је морао да напусти свој посао због здравствених проблема, каже да је најтежи посао био градња олтара и куполе. Када је све завршио, комшије су га изненадиле доносећи иконе у нову цркву.

Извор: РТС