latinica  ћирилица
01/02/2017 |  18:25 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

За 10 дана тендер за изградњу болнице у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

Нови тендер за изградњу болнице у Источном Сарајеву биће расписан у наредних десет дана, речено је за РТРС у Министарству задравља и социјалне заштите Републике Српске. Ову информацију потврдио је и директор Болнице Горан Тодоровић.
Болница И.Сарајево - Фото: РТРС
Болница И.СарајевоФото: РТРС

Први тендер оборила је Комисија за разматрање жалби БиХ након притужбе једног од понуђача. Планирано је да нова Болница када буде изграђена, буде на услузи за 120.000 становника Сарајевско-романијске, делимично Подрињске и Херцеговачке регије, као и Кантона Сарајево.

Након бројних контроверзи, тужби и политичког надмудривања која су пратила први тендер, Влада Републике Српске опет ће расписати позив за изградњу нове Болнице у Источном Сарајеву

"Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске остаје чврсто опредијељено у намјери да грађани Сарајевско-романијске регије, што прије, добију нови и модеран болнички комплекс, а расписивање новог тендера за овај пројекат очекујемо за, отприлике, десет дана", саопштено је из Министарства.

Нови тендер за болницу у Источном Сарајеву биће расписан под истим условима као и претходни, значи 50 милиона КМ биће исплаћено извођачу радова тек када потпуно изгради и опреми болницу за пријем пацијената.

- 20 година у Источном Срајеву прича се о болници, али мислим да никада нисмо били ближи изградњи нове болнице него сада - каже Горан Тодоровић, директор Болнице у Источном Сарајеву.

На првом тендеру изабран је "Миленијум тим" из Београда. Након жалбе ГП "Крајина" из Бањалуке, Канцеларија за разматрање жалби БиХ оборила је тендер утврдивши да ниједно предузеће не испуњава услове. Опозициони СДС тада је тешко оптужио ресорног министра да је прихватио скупљу понуду из Београда, из Владе одговарају да ће грађанима Источног Сарајева испунити обећано.

- Пропао им је тендер на којем су покушали да украду новац од грађана Републике Српске, а напоменуо би да је Министарство здравља изабрало фирму која је 11 милиона скупља од друго рагнгиране форме - рекао је Маринко Божовић, начелник Источне Илиџе (СДС).

- Влада је донијела одлуку да се распише нови тендер за изградњу болнице под истим условима, надам се да нам се више неће десити ситуација да они којима није важно да имамо болницу сруше тај пројекат већ да ћемо добити прилику да иградимо болницу - одговорио је министар финансија Зоран Тегелтија.

Деценијама грађани и медицински радници у Источном Сарајеву стрпљиво чекају реализацију капиталне идеје. Нова Болница простираће се на 10.000 квадратних метара, имаће 210 кревета, све специјалистичке службе и биће функционално повезана са већ реконструисаним и изграђеним дијелом намијењеним за амбулантни преглед и дијагностик.