latinica  ћирилица
02/02/2017 |  21:31 ⇒ 21:33 | Аутор: РТРС

Зашто је боље спавати на лијевој страни тијела?

Јесте ли икада размишљали о томе да страна тијела на којој спавате има одређен утицај на ваше здравље? Управо тако. Ако се може вјеровати неким студијама, најбољи положај за здравље је на лијевом боку.

Ово је шест разлога зашто је добро спавати на лијевој страни тијела:

1. Побољшава функцију лимфног система

Лимфни систем игра кључну улогу у нашем тијелу јер уклања отпад и токсине. Стручњаци кажу да се највећа жлијезда лимфног система налази управо на лијевој страни тијела, а када спавате на тој страни, отпад се из тијела избацује ефикасније.Такође, лимфни систем је задужен и за транспорт масноћа, протеина и других важних материја за наш организам, а лежање на лијевој страни тијела омогућава овим храњивим материјама да брже дођу до ћелија.

2. Слезина боље ради свој посао

Слезина је највећи орган у лимфном систему и налази се на лијевој страни тела. Када спавате на лијевом боку, ваша слезина ради ефикасније Главни разлог за то је гравитација, која подстиче проток крви у слезини и тако омогућава да брже филтрира нечистоће.

3. То подстиче правилну елиминацију отпадних материја

Спој између танког и дебелог цријева налази се на лијевој страни тела па, као и код слезине, гравитација помаже у њиховом раду. Па тако спавање на лијевој страни тијела олакшава транспорт отпада из танког у дебело цријево. На тај начин све што треба да изађе из организма кроз дебело цријево, изаћи ће брже.

4. Може да умањи интензитет ноћне горушице

Уколико имате проблема с честим горушицама, тада би било добро да усвојите навику спавања на лијевом боку. У том положају ваш желудац ће бити смјештен испод срчане петље, прстенастог мишића који се налази између једњака и желуца, а задатак му је да заустави враћање садржаја из желуца у једњак.

5. Помаже јетри да не буде преоптерећена

Будући да се јетра налази на десној страни тијела, кад лежите на десном боку може да се ствара притисак на тај орган. Зато, ако спавате на лијевој страни, јетра неће бити преоптерећена токсинима и другим штетним материјама.

6. Добро је за ваше срце

Лијева страна срца прима крв из плућа и пумпа га даље у тијело. Управо зато, спавање на лијевом боку може да помогне срцу да ради свој посао лакше и ефикасније. Када спавате на лијевој страни, гравитација олакшава рад система за циркулацију, посебно аорти и доњој шупљој вени - великој вени која се налази на десној страни кичме.

Извор: Б92