latinica  ћирилица
03/02/2017 |  19:32 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Брже и јефтиније – оставински поступак у надлежности нотара (ВИДЕО)

Брже и јефтиније – тако ће од сада изгледати оставински поступци. Почела је примјена Закона о ван-парничном поступку, који ће олакшати и грађанима, и судовима.
Нотари - Фото: РТРС
НотариФото: РТРС

За нотаре су одређене и тарифе, па ће оно што је некада грађане коштало стотине марака, сада бити вишеструко јефтиније.

Вишеструко краћи и вишеструко јефтинији, тако би од 1. фебруара требао изгледати оставински поступак. Закон о ванпарничном поступку почео се примјењивати, а њиме су нотари постали дио правосудног система.

Тако ће сада, на примјер само на подручју бањалучког Основног суда оставинске предмете умјесто пет судија рјешавати 14 нотара.

- Нотар ће рјешавати неспорне ствари, а уколико дође до спора, предмет иде на суд, тако да ће доћи до растерећења судова и судови ће рјешавати само спорне ствари, каже Јелена Вукадиновић, помоћник министра правде Републике Српске.

За саме грађане ништа битно се није промијенило. Нотара ће по службеној дужности одређивати надлежни суд, а грађани ће од свега само профитирати јер ће поступак трајати краће и коштати мање.

- Нема могућности избора нотара нити има воље да судија сад каже немојте код тог, идите код овог, или да насљедници кажу пола би хтјело код једног пола код другог. Прописано је мјесто надлежности по посљедњем пребивалишту оставиоца, појашњава Слада Иветић, в.д. предједника Нотарске коморе.

- Нотар неће проводити оставински поступак уколико насљедник захтијева надлежност и поступање суда. Други случај је тај када на подручју суда не постоји ниједан нотар са службеним сједиштем, додаје Вукадиновићева.

Колико је поступак јефтинији говори и то да је за пренос заоставштине у вриједности до 50 хиљада марака сада потребно издвојити 50 марака + ПДВ, уколико бисте то радили на суду требало би вам 150 марака за исту имовину. Уз то нотари имају рок од 90 дана да заврше поступак.

Не заврше ли посао у задатом року предмет ће бити враћен суду који ће донијети коначну одлуку или све пребацити на другог нотара. Уз то, надлежни најављују – буде ли се закон примјењивао грађани би могли бити ослобођени и накнада прибављања земљишно-књижне документације.

- Најскупља накнада коју нотар може да наплати, ако је вријеност заоставштине преко 200.000 марака је 250 код нотара, док је на суду 500 КМ, каже Иветићева.

Уз олакшице грађанима, надлежни су, како би предмет био ријешен сигурно, квалитетно и у складу са законом, осигурали и контролу рада нотара.

Тако Суд, заједно са Министарством правде и ВСТС-ом контролише ток процеса, а утврде ли се неправилност,и нотари ће одговарати цјелокупном својом имовином.