latinica  ћирилица
08/02/2017 |  07:33 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

НСРС о нацрту кривичног законика - уводи се кућни притвор (ВИДЕО/РТРС плус)

Нацрт Кривичног законика Републике Српске , између осталог, уводи могућност извршења казне затвора до једне године и у просторијама у којима осуђени станује. Новине се односе и на одузимање имовинске користи, предмета или средстава која су кориштена за извршење кривичног дјела, као и средстава која су настала њиховим вршењем. Код кривичних дјела тероризма предвиђено је и одузимање објеката и других непокретности који су кориштени за обуку и припрему терористичких активности.
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС) -
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас Нацрт кривичног законика Републике Српске, којим се успоставља вођење евиденције лица која су правоснажно осуђена за кривична дјела учињена на штету полног интегритета дјетета.
Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је у завршниој ријечи да ће дискусије народних посланика бити предмет анализе Радне групе за израду овог закона, те јавне расправе, након које би требало да буде сачињен приједлог закона.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао да посланици Слободног демократског српског клуба неће подржати доношење овог нацрта закона уколико би садржавао одредбу, према којој, суд који је изрекао затворску казну одређује и условни отпуст.

Стевандић је подржао став посланика СДС-а Драгомира Васића који је затражио да се испоштује закључак парламента Српске од 17. априла 2015. године, којим се захтијева од српских представника у заједничким институцијама БиХ да одмах, по хитном поступку, покрену иницијативу за измјену Кривичног закона БиХ, Закона о кривичном поступку БиХ, Закона о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера и Закона о Суду БиХ.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем Нацрта закона о вјештацима Републике Српске.

Биће разматрани и нацрти закона о заштити лица која пријављују корупцију, о општој безбједности производа у Републици Српској, о заштити становништва од заразних болести, те о рударству.

Наставак сједнице је заказан у 10.00 часова.

20.36 Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Бојан Видић сматра да би Нацрт кривичног законика Републике Српске требало да обухвати и кривична дјела почињена на интернету.

Током скупштинске расправе о Нацрту кривичног законика Републике Српске, Видић је рекао да, уколико су пријетење преко интернета упућене некоме у Републици Српској из друге државе, то лице требало би да буде доступно органима гоњења Српске.

Посланик СДС-а Драгомир Васић затражио је да се испоштује закључак Народне скупштине Републике Српске од 17. априла 2015. године, којим ова институција захтијева од српских представника у заједничким институцијама БиХ да одмах покрену иницијативу за измјену Кривичног закона БиХ, Закона о кривичном поступку БиХ, Закона БиХ о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера и Закона о Суду БиХ, по хитном поступку.

"Срби пред Судом БиХ осуђени су за тешка кривична дјела ратног злочина на основу ретроактивне примјене Кривичног закона БиХ, док се Бошњацима и Хрватима за иста кривична дјела изричу много блаже санкције на основу Кривичног закона бивше СФРЈ", истакао је Васић.

"Закључак НСРС се више односи на позицију у Сарајеву, али то не ослобађа другу страну од одговорности", додао је Васић.

"Ја критикујем људе на које се односи закључак број 8, дакле и позиција и опозиција - представници Срба. Ту сад већи терет одговорности сноси позиција у Сарајеву на коју се односи овај закључак. Нису прстом макли да се нешто промјени. То што друга страна не жели да промјени, то њих не ослобађа обавезе да се под сваку цијену и свим средствима боре за то", нагласио је Васић.

Шеф Посланичког клуба ДНС-а Споменка Стевановић сматра да је овај нацрт закона добро конципиран јер садржи низ нових кривичних дјела.

Стевановићева се заложила за веће казне за кривична дјела утаје пореза и доприноса.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић сматра да у Републици Српској нема политичке воље за обрачун са криминалом и корупцијом.

"Људе у Републици Српској занима да дође до обрачуна са криминалом и корупцијом, да се лопови смјесте у затвор, а да се покрадени новац врати у републички буџет", истакао је Крсмановић.

Самостални посланик Дарко Бањац сматра да суд који је изрекао казну затвора не би требало да одлучује о условном отпусту лица, већ да о томе одлучује Комисија за условни отпуст коју именује министар правде.

19.16 Нацртом кривичног законика Републике Српске успоставља се вођење евиденције лица која су правоснажно осуђена за кривична дјела учињена на штету полног интегритета дјетета.

Образлажући овај нацрт закона у Народној скупштини Републике Српске, министар правде Антон Касиповић рекао је да је нацртом закона понуђен одговор према Манивалу, пошто је постојала пријетња да БиХ дође на црну листу. Пронађена су рјешења за инкриминацију и одређења кривичних дијела прања новца, организованог криминала, финансирања тероризма.

Нацртом закона уводи се могућност извршења казне затвора до једне године и у просторијама у којима осуђени станује, односно кућни затвор и нова казна - забрана управљања моторним возилом, те увођење и нове мјере безбједности забрана присуствовања одређеним спортским приредбама, наводи се у образложењу овог законског акта.

Нацртом овог закона прописују се и нова кривична дјела против уставног уређења и безбједности Републике Српске, а то су спречавање борбе против непријатеља, служба у непријатељској војсци, помагање непријатељу, противзаконито формирање паравојних и параполицијских снага, подривање одбрамбене моћи Републике Српске.

Прописују се и нова кривична дјела у вези са тероризмом, ненамјенско кориштење буџетских средстава и незаконито повлашћивање привредних субјеката, изазивање нереда, насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу, извршење кривичног дјела у саставу криминалног удружења.

18.50 Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о музејској дјелатности дефинисано је да је збирка у саставу стручно обрађена цјелина музејске грађе унутар установе која обавља музејску дјелатност и другог правног лица.

"Законским рјешењем прописано је да се у материјално културно насљеђе, као производ људског рада, убрајају предмети, документи и друга свједочанства о појавама и процесима у друштву, животу и обичајима људских заједница", наводи се у образложењу законског рјешења које је размотрила Народна скупштина Републике Српске.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о музејској дјелатности дефинисано је да министар просвјете и културе именује комисију која утврђује испуњеност услова за оснивање и почетак рада музејске установе.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Српској којим је прописано да је трговац у обавези да потрошачу приликом преузимања производа изда потврду о стању и недостацима на производу, коју мора потписати и потрошач.

Прописана је и обавеза трговца да приликом акцијске продаје поред цијене производа мора истаћи и цијену која би била остварена у редовној процедури.

18.20 Народни посланици размотрили су Приједлог закона о храни којим је предвиђено формирање савјета за процјену безбједности хране, чија је улога пружање научне и стручне помоћи у доношењу одлука и припреми прописа из области безбједности хране и хране за животиње.

Овим приједлогом закона уређују се општи услови за безбједност хране и хране за животиње, обавезе и одговорности субјеката у пословању са храном и храном за животиње, укључујући и традиционалне производе, као и друга питања од значаја за безбједност хране и хране за животиње, ради заштите живота и здравља људи, животне средине, потрошача и ефикасног функционисања тржишта.

Доношењу новог закона о храни приступило се због прецизнијег уређења ове материје, а све ради постизања адекватног нивоа заштите здравља и заштите интереса потрошача и произвођача, наводи се у образложењу овог приједлога закона. Новим концептом обухваћени су сви аспекти ланца хране, укључујући и производњу хране за животиње закључно са продајом, односно снабдијевањем потрошача, тако да систем безбједности хране постаје интегрисан.

Новим законским рјешењима сви субјекти у пословању са храном и храном за животиње сносе одговорност за њену безбједност, али и надлежни орган. Прецизирана је подјела надлежности између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства здравља и социјалне заштите, као органа надлежних за успостављање и спровођење политике безбједности хране унутар поједних подручја.

17.15 Сједница Народне скупштине настављена је након паузе расправом о Приједлогу закона о храни.

Посланици ће разматрати приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о музејској дјелатности, те о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Републици Српској.

Биће разматран Нацрт кривичног законика Републике Српске, те нацрти закона о вјештацима Републике Српске, о заштити лица која пријављују корупцију.

14.56 Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је да је 3.120 радника запослено у Жељезницама Републике Српске и да је циљ стабилизација овог предузећа.

"Процес стабилизације жељезница је започео, а у посљедњих пет година смањен је број запослених за више од 500 радника. У посљедње двије године нема партијских запошљавања у `Жељезницама Републике Српске`", рекао је Трнинић у Народној скупштини Републике Српске у завршној ријечи о Приједлогу закона о жељезницама.

Он је подсјетио да су од 2001. до 2005. године "Жељезнице" задужене за више од 80 милиона евра, што се и данас враћа.

"Сарађујемо са Свјетском банком која прати испуњење неопходних услова за стабилизацију `Жељезница`, па и измирење обавеза према радницима. Гледајући економски аспект, Свјетска банка препоручује да буде укинут путнички жељезнички саобраћај, али не намеће било каква рјешења", додао је Трнинић, који тврди да путнички саобраћај неће бити укинут.

Он каже да ће се у наредном периоду радити на обнови жељезничке инфраструктуре.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Никола Гаврић тврди да се жељезнице суочавају са озбиљним проблемима, који ће тешко бити ријешени.

"Вјерујем да у процесу консолидовања ситуације, неће бити отпуштања радника у `Жељезницама Републике Српске`. Важно је да се води рачуна о жељезничкој инфраструктури у чију обнову су уложена значајна средства", рекао је Гаврић у Народној скупштини Републике Српске у расправи о Приједлогу закона о жељезницама.

Он сматра да се посебна пажња мора посветити жељезничком оператеру да би могао да буде доминантан у вршењу превоза.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Бранислав Бореновић каже да је проблем што се у систем жељезница нису могле увести савремене технологије.

Он је напоменуо да је неопходно сачинити средњорочни програм стабилизације жељезница и оспособити домаћег жељезничког оператера.

Посланик СРС-а у Народној скупштини Републике Српске Миланко Михајилица тврди да је тренутна ситуација у жељезницама катастрофална, што је посљедица политичких односа у владајућој коалицији - СНСД, ДНС, СП.

Шеф Клуба посланика Коалиције "Домовина" у Народној скупштини Републике Српске Михнет Окић сматра да Приједлог закона о жељезницама Републике Српске није усаглашен са Законом о жељезницама БиХ и Споразумом Српске и Федерације БиХ о успостављању јавне корпорације на нивоу БиХ.

Наведено законско рјешење размотрила је Народна скупштина Републике Српске, која ће наставити са радом у 17.00 часова, након редовне паузе.

13.45 Посланик СДС-а Миладин Станић тврди да Приједлогом закона о жељезницама Српске не могу бити ријешени проблеми у матичном предузећу чији су губици 260 милиона КМ.
"Приједлог закона је лош, нестручно урађен и са прикривеним намјерама. `Жељезнице Републике Српске` су 2006. године пословале позитивно, а сада се кредитно задужују и не поштују права својих радника", рекао је Станић у Народној скупштини Републике Српске.

У расправи о предложеном законском рјешењу, Станић је навео да је у "Жељезницама Републике Српске" 1.000 радника вишак, као и да постоји проблем у односима са акционарима.

"Нудите рјешења која нису примјењива и косе се са законом. Приоритет мора бити стабилизација и реорганизација `Жељезница Републике Српске`, за шта Влада Републике Српске није спремна јер би морала да отпушта раднике", додао је Станић и предложио амандман чији је циљ, као је навео, заштита теретног жељезничког саобраћаја.

Посланик ДНС-а Славко Глигорић оцијенио је да је ситуција у "Жељезницама Републике Српска" тешка, али да рјешења морају бити пронађена.

"Наведено законско рјешење је добро, али се мора наћи начин да у потпуности буде примијењено. Влада Републике Српске нема намјеру да раднике `Жељезница` оставља без посла, иако је свака реорганизација тешка", навео је Глигорић.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић рекао је да су жељезнице важан систем, али да овим законом не могу бити ријешени проблеми.

"Проблем је што сада желите да формирате двије фирме у оквиру жељезница. Једно предузеће би било надлежно за инфраструктуру, а друго би било оператер, што је недопустиво", тврди Крсмановић и наглашава да "Жељезнице" морају постати респектабилна фирма.

Приједлогом закона о жељезницама Републике Српске предвиђено је да сва жељезничка инфраструктура буде уписана као добро у општој употреби, својини и посједу Републике Српске.

12.55 Приједлогом закона о жељезницама Републике Српске предвиђено је да сва жељезничка инфраструктура буде уписана као добро у општој употреби, својини и посједу Републике Српске.
Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је да је наведеним приједлогом закона дефинисано да предузеће "Жељезнице Републике Српске" управљач инфраструктуре.

"На овај начин биће поједностављене процедуре добијања сагласности за изградњу и одржавање жељезничке инфраструктуре, омогућена већа контрола утрошених средстава и квалитет извођења неопходних радова", рекао је Трнинић у Народној скупштини Српске образлажући Приједлог закона о жељезницама Републике Српске.

Он је нагласио да су "Жељезницама" дата права и обавезе, као једином управљачу инфраструктуре у Републици Српској, да брину о инфраструктури и одвијању безбједног и непрекидног жељезничког саобраћаја.

"Оваквим рјешењем настојало се заштитити ово предузеће и помоћи да, неоптерећено великим кредитним задужењима за изградњу и ремонт инфраструктуре, постигне финансијску консолидацију", додао је Трнинић.

Он каже да су "Жељезнице", као једино жељезничко предузеће у Српској, спремне да крену у поступак реструктурисања, да би постигле финансијску стабилност и почеле да заузимају мјесто у мрежи европских жељезница.

Трнинић је нагласио да се као кључни фактори успјеха у дјелатности намећу реструктурисање друштва на оптималан број запослених радника, као и подизање капацитета оператера на већи ниво опремљености.

12.45 Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о основном васпитању и образовању, којим је прописано увођење мале матуре у писаној форми, након завршеног деветог разреда, чија ће експериментална примјена почети од школске 2017/2018. године.

Помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Републике Српске Радмила Коцић Ћућић рекла је у завршној ријечи да у систему образовања у Републици Српској нема дискриминације, а што потврђују бројне раније судске пресуде.

"Из спроведених доказа произилази да у образовању Републике Српске нема дискриминације по основу расе, религије, језика и другога", истакла је Ћућићева.

Ћућићева сматра да би било неправилно замијенити термин "језик бошњачког народа" са ријечима "босански језик".

"Држављани БиХ су, осим Бошњака, и Хрвати и Срби, Јевреји и Роми, који говоре своје националне језике. Зато је исправно рећи једино бошњачки језик јер је он језик само Бошњака", закључила је Ћућићева.

11.50 Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Данијела Мрда сматра да у Републици Српској треба више радити на стручном усавршавању наставника у основним школама.

"Потребно је радити више на стручном усавршавању наставних кадрова, посебно младих наставника на факултетима за припремну наставу", истакла је Мрда током скупштинске расправе о Приједлогу закона о основном васпитању и образовању.Самостални посланик Илија Стеванчевић сматра да би члановима Школског одбора, који нису нигдје запослени потребно омогућити одређену накнаду из републичког или буџета локалних заједница.

Посланик СДС-а Давор Шешић сложио се за потребу стручног усавршавања наставника, али сматра да је потребно радити и на подизању квалитета наставе.

Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић сматра да неки језик произилази из етничке припадности, а не из географије.

"Прича о босанском језику је везана за географију. Ако ми живимо у БиХ онда би требало да имамо и херцеговачки језик", каже Давидовић.

Давидовић је рекао да се не слаже са идејама увођења приватних школа у основном образовању.

Посланик Странке Напредна Српска Горан Ђорђић сматра да би Република Српска преузимањем наставног плана и програма Србије рјешила много проблема, посебно за језике других народа.

Посланик ПДП-а Милан Шврака сматра да није добро да министар именује директоре у основним школама, већ да то и даље треба да раде школски одбори уз сагласност министра.

Шврака сматра да је сувишна одредба о увођењу мале матуре, јер је то додатно оптерећење за ученике, истичући да ако се мала матура и уводи да то буде експериментално.

Предложеним законским рјешењем треба да се подстакне цјеловити интелектуални, морални, физички и социјални развој ученика, а као основну разлику у односу на Нацрт из ресорног министарству, истичу васпитну улогу школе.

Посланици ће разматрати приједлоге закона о Жељезницама Републике Српске, о храни, о измјенама и допунама Закона о музејској дјелатности, о измјенама и допунама Закна о заштити потрошача у Републици Српској.

Народна скупштина разматраће Нацрт кривичног законика, као и нацрте закона о вјештацима Републике Српске, о заштити лица која пријављују корупцију.

Народна скупштина Републике Српске, током јучерашње расправе о Извјештају републичке комисије о резултату референдума утврдила је да је референдум успјешно спроведен у складу са Законом о референдуму и грађанској иницијативи.

Овај извјештај упућен је у Парламент, након што је Вијеће Уставног суда Републике Српске за заштиту виталног интереса утврдило да је у поступцима доношења пост-референдумских одлука, повријеђен витални национални интерес бошњачког народа. Посланици коалиције Домовина напустили су скупштинску салу због, како су рекли, непоштовања одлуке.