latinica  ћирилица
08/02/2017 |  12:09 | Аутор: РТРС

Пет намирница за здраву јетру

Јетра је јединствени чистач нашег организма, који толико тога чини за нас, да је понекад потребно да му посветимо мало пажње и олакшамо му посао.
Грејпфрут (Фото: Thinkstock) -
Грејпфрут (Фото: Thinkstock)

Уз помоћ ових намирница, јетра ефикаснија пречишћава наш организам:

Бијели лук

Бијели лук помаже јетри да активира ензиме који избацују токсине из нашег организма. Такође, захваљујући природним састојцима алицину и селену, прочишћавање је ефикасније, јер је алицин антиоксиданс, антибиотик и има противгљивично дејство, док селен појачава активност антиоксиданаса.

Кафа

Кафа помаже у снижавању ризика од болести јетре, иако истраживачи још не знају зашто је то тако. Једна студија је показала да особе које узимају двије шоље кафе дневно смањују шансу за добијање неке од болести јетре за 44 одсто.

Међутим, они упозоравају да сама кафа не може обрнути ефекте тешког опијања.

Авокадо

Истраживања показују да је авокадо благотворан за јетру, јер садржи антиоксиданс глутатион, који је одговоран за филтрирање штетних супстанци и штити ћелије јетре од оштећења.

Турмерик

Овај зачин (код нас се ријетко проналази самостално, али је обавезан састојак мјешавине зачина која се продаје под називом "кари"), смањује количину слободних радикала који оштећују јетру. Турмерик помаже тијелу да разгради масти и ствара жуч, која природно ослобађа јетру токсина.

Грејпфрут

Грејпфрут помаже у спречавању оштећења јетре. Висока концентрација витамина Ц и антиоксиданаса у овом воћу избацује токсине из тијела и спречава оштећења ћелија. Штавише, студија из 2006. је открила да екстракт грејпа нарингенин активира хемикалије одговорне за оксидацију масних киселина. То на дуге стазе може спречити обољење познато као масна јетра.

Извор: Б92