latinica  ћирилица
09/02/2017 |  15:50 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Лопаре: Протест бивших радника "Термала" (ВИДЕО)

Фабрика радијатора "Термал" из Лопара 10 година након покретања стечајног поступка, добила је новог власника, потврдио је стечајни управник Младен Кошутић.
Лопаре: Протест бивших  радника Термала - Фото: РТРС
Лопаре: Протест бивших радника ТермалаФото: РТРС

Међутим, потраживања око 70 бивших радника настала прије покретања стечаја по основу неисплаћених плата и накнада , никада нису измирена из стечајне масе.

Бивши радници "Термала" у Лопарама због тога су данас протестовали на улазу у фабрички круг. Радници кажу како имају сазнања да цијена по којој је фабрика продата није довољна да се намире њихова потраживања. 

Стечајни управник истиче да је то једина озбиљна понуда која обећава враћање у живот замрлих постројења и нове инвестиције.

У локалној управи кажу да би покретање производње у "Термалу" донијело вишеструку корист овој неразвијеној подмајевичкој општини и да ће подржати покретање производње некада једине фабрике радијатора у БиХ.

Неуспјела приватизације лопарског "Термала" довела је ово предузеће у милионске дугове због којих је 2006. године покренут стечај. Међу повјериоцима су и 73 радника којима је признато потраживање у износу од 600.000 марака. 10 година су се надали да ће им бар дио дуга бити исплаћен.

"Нећемо се предавати ми радници, односно демобилисани борци, ако не будемо наплаћени, овдје нико неће ужи у фабрику да ради", истакао је некадашњи радник "Термала", Перо Лазић.

Разлог за протест је што су, кажу,незванично сазнали да је предузеће недавно продато и то по цијени из које се не могу намирити њихова потраживања, након подмирења приоритених дуговања према Пореској управи и банкама. Стечајни управник Термала потврдио нам је да је Одбор повјерилаца дао сагласност за понуду стратешког партнера, којом је фабрика продата за 650.000 марака.

"Уговор је потписан, ја сам њих обавијестио да је прихваћена њихова понуда. Детаљи уговора се раде код нотара да се преведе власништво над некретнинама", рекао је стечајни управник Младен Кошутић.

У локалној управи истичу да је покретање фабрике радијатора након више од 10 година, добра вијест за Лопаре.

"Оно што би сигурно чекало "Термал" јесте продаја у старо гвожђе да се ово није догодило, да се запосле нових 35-40 лјуди , што је , како сам инфромисан обаевеза будућег власника "Термала" је да запосли нових 35 - 40 људи", истакао је начелник општине Лопаре, Радо Савић.

То што ни стечајни управник, ни нови купац нису одговорни за нагомилана дуговања некадашњих власника Термала, радници кажу да им не значи ништа,а како ствари стоје то је им је једино и остало – ништа.