latinica  ћирилица
10/02/2017 |  19:34 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Доказано: Какав газда - такав пас!

Истраживање аустријских научника показало је да пси могу одражавати особине власника, а нарочито његову анксиозност и негативне емоције.
Човјек и пас - нераскидива веза - Фото: илустрација
Човјек и пас - нераскидива везаФото: илустрација

Истраживање показује да пси који су опуштени и пријатељски расположени то могу пренијети на људе, олакшавајући својим власницима начин на који се носе са стресом.

Научници су више од стотину паса подвргнули разним тестовима, укључујући мјерења откуцаја срца и реакције на пријетње, као и узорак слине чија мјерења показују ниво кортизола, хормона стреса.

Власницима је одређено пет особина личности: неуротичност, екстровертност, отвореност према новим искуствима, угодност и савјесност. Помоћу стандардних образаца испитана је и нарав паса.

Ирис Шобл с Универзитета у Бечу, која је водила истраживање, каже да власници и пси утичу једни на друге и на начин на који реагују, али да је утицај човјека на пса већи.

"Наши резултати су потврдили искуства из праксе - власници и пси су друштвена бића и утичу на то како онај други реагује на стрес", рекла је научница.

Пси са људима живе више од 30.000 година, због чега је створена осјетљивост на емоционално стање њихових власника која се одражава на псе.

Доказано је да пси могу прикупљати информације о емотивном стању људи и прилагођавати своје понашање у складу с тим.

Извор: Агенције