latinica  ћирилица
11/02/2017 |  17:07 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Гугл љекар, замка за пацијенте! (ВИДЕО)

Гугл љекар! Све више људи користи интернет за утврђивање медицинских дијагноза. Зову их сајбер-хондрима, јер умјесто код љекара, своје дијагнозе траже на интернету. Колико је ова метода поуздана, истражио је Борис Анђић.
Гугл љекар - Фото: РТРС
Гугл љекарФото: РТРС

Због чега за неко уобичајено обољење, попут главобоље, ићи код љекара, када уз само неколико кликова, можемо доћи до дијагнозе и савјета за лијечење? Статистички, сваки двадесети унесени појам на најпознатијем претраживачу, има везе са здрављем.

Истраживања су показала да данас осам од десет људи медицинске информације и савјете тражи на интернету.

Међутим, да ли је Гугл поуздан "љекар"? Своје симптоме редовно "гуглају" и грађани Српске, иако су свјесни ризика.

" Јасно је да јако пуно дезинформација има, али отприлике све се може оцијенити шта је ок, а шта није.

 Сматрам да то није паметно и није добро јер угрожава овим људима што то раде посао и отежава им лијечење.", наводе грађани у анкети.

 Став струке је јасан – не лијечите се према сопственом нахођењу, а још рјеђе користите интернет савјете, јер долазак до поуздане медицинске дијагнозе врло је комплексан. 

 " Различите болести доносе исте или сличне симптоме, тако да то може још више да их збуни, доведе да буду у страху од неких болести, па да чак постану и анксиозни", каже др Дијана Ђерић, специјалиста породичне медицине.

 Од информација са интернета, по природи, за себе правимо најгори могући сценарио, па готово увијек створимо слику да је наша болест тежа него што заправо јесте, тврде психолози. Кад са таквим увјерењем посјетимо љекара, долази до компликација.

 "Заварамо и нашег љекара који не само да постави погрешну дијагнозу, него постави и погрешан начин лијечења, притом нажалост одговорност пребацујемо на љекара", истиче психолог Вања Дејановић.

 Дакле, Гугл дефинитивно није поуздан љекар, и зато, сљедећи пут када се будете осјећали лоше, одолите искушењу да дијагнозу тражите на интернету. Једино поуздано рјешење је посјета љекару специјалисти.