X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
13/02/2017 |  13:01 ⇒ 14:08 | Извор: РТРС

Ролс Ројс- За 13 година брод без посаде

Компанија Ролс Ројс планира да направи први брод без посаде до 2020. године. Стручњаци тврде да би овакво пловило смањило трошкове транспорта за 20 одсто.
Брод - Фото: klix.ba
БродФото: klix.ba

Потпредсједник ове компаније Оскар Левандер каже да ће прво направити тегљаче и трајекте, а потом теретне бродове који ће пловити међународним водама.

- Изградњу ћемо почети у неколико земаља које ће прије почетка рада дати дозволу за пловидбу оваквих пловила - рекао је Левандер.

Велике бродске компаније се надају да ће оваква технологија побољшати њихов профит. Ипак, синдикати су изразили забринутост од могућности судара у мору.

- Ова промјена биће изазов за безбједност, а има још много питања без одговора о правним посљедицама начина на који ће се оперативне и менаџерске одговорности с особља пребацити на брод. Плашимо се да се у овом случају на технологију гледа као на једноставан начин да се смање број послова и трошкови - рекао је портпарол међународног синдиката помораца Наутилус.

Неки аналитичари вјерују да се брод без посаде не може заштитити од пирата. Креатори из Ролс Ројса тврде да овакав брод бити сигурнији од постојећих, те да ће ово довести до повећања броја радних мјеста на копну. Тренутно раде у Британији и Сингапуру.

Извор: Агенције