latinica  ћирилица
13/02/2017 |  13:11 | Аутор: РТРС

Желите да сагоријевате више масноћа? Гладујте 18 сати дневно

Прелиминарни резултати нове студије показују да је могуће убрзати процес мршављења, под условом да комплетан дневни унос калорија ограничите на период од шест сати.
Мршављење (Фото: Thinkstock) -
Мршављење (Фото: Thinkstock)

Истраживачи кажу да су учесници који су јели искључиво између 8 и 14 часова, сагоријевали и до шест одсто више масноћа, у односу на оне који су своје оброке распоређивали у периоду од осам до 20 часова.

Испитаници који су подијељени у двије групе имали су идентичан јеловник, али су добијене оброке распоређивали на другачији начин.

“"пособност вашег тијела да сагоријева калорије достиже врхунац након што сте гладовали од 12 до 14 сати", каже вођа студије. Наиме, током првих 12 сати гладовања, ваше тијело сагорева гликоген, односно шећер из вашег организма, док послије 12 сати почиње да троши масне наслаге.

Ипак, истраживачи сматрају да разлика од шест одсто није статистички значајна, због чега је студија настављена, како би се дошло до коначних података.

У студији је такође откривено да су особе које су јеле током шест сати током дана, ређе имале нападе глади у односу на остале.

Разлози за то нису очигледни, али научници кажу да је то због тога што је 12-часовна група конзумирала само двије трећине свог дневног уноса прије вечере, због чега је била склонија нападима глади и нездравој исхрани у вечерњим сатима.

То је, према мишљењу истраживача, највећа препрека мршављењу. Они истичу да дјеца и труднице треба да избјегавају гладовање, као и свако ко пати од неке хроничне болести.

Извор: Newser