latinica  ћирилица
15/02/2017 |  15:34 | Аутор: РТРС

Емирати желе први град на Марсу

Владари Дубаија желе да арапска нација буде прва која ће изградити људску колонију на Марсу, а рок је тачно сто година.
Дубаи - Фото: Screenshot/YouTube
ДубаиФото: Screenshot/YouTube

Владар Дубаија шеик Мухамед бин Рашид ал Мактум и принц шеик Мухамед бин Зајед објавили су "Пројекат Марс 2117" и најавили да им је циљ да Уједињени Арапски Емирати "предводе међународна настојања да се оствари стари сан човјечанства да настави са истраживањем свемира".

Мухамед бин Рашид је рекао да су УАЕ међу девет земаља које улажу највише новца у свемирска истраживања и да је намјера да се средства увећају и убрзају развој и научни рад на овом пољу.

"Људске амбиције немају граница и ко год да погледа на научна достигнућа у овом вијеку мора да вјерује у способност човјека да остварни најважнији сан. Овај пројекат је сјеме које сада сијемо, а очекујемо да ће будуће генерације убрати његове плодове, вођени страшћу да открију нова сазнања", рекао је шеик.

Бин Зајед је рекао да је краткорочни циљ пројекта да Емирати у скорој будућност развију нове вјештине и капацитете за "свемирску трку".

"У питању је дугорочни пројекат, али је наш први циљ развој образовног система како би наши синови могли да предводе истраживања у више сектора", рекао је шеик Мухамед.

Како је рекао, сва знања стечена у овом пројекту биће дата на располагање свим међународним научним институцијама.

"Циљ ће бити унапређење живота и на Земљи, прије свега у доменима транспорта, енергетике и исхране", рекао је шеик.

Како је објашњено, пројекат ће се прво фокусирати на "домаће снаге", а затим ће укључити и научнике из земаља широм свијета.

Научници ће се бавити рјешењима за изградњу првог одрживог људског насеља на Марсу, као и питањем бржег транспорта људи, хране и енергије.

Извор: Б92