latinica  ћирилица
16/02/2017 |  10:32 ⇒ 17/02/2017 | 08:54 | Аутор: РТРС

Сједница Парламента БиХ одгођена за 7. март (ВИДЕО)

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић званично је прекинуо данашњу сједницу овог дома и обавијестио посланике да је на Проширеном колегијуму договорено да буде настављена 7. марта.
Представнички дом без српских посланика - Фото: РТРС
Представнички дом без српских посланикаФото: РТРС

Према његовим ријечима, планом Представничког дома за 7. март је било свакако предвиђено одржавање сједнице.

Он је најавио да ће у наставку сједнице бити разматране за данас предвиђене тачке дневног реда, али и све за чије се разматрање до тада стекну услови.

Отварању данашње сједнице присуствовало је 26 посланика, од којих само један из Републике Српске - Садик Ахметовић.

Проширени колегијум јуче није подржао захтјев замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић да се одложи данашња сједница Представничког дома због одузимања уставних ингеренција Предсједништву БиХ у случају покретања ревизије пресуде против Србије.

"Тражимо да се институције врате у свој уставни оквир, да Предсједништво доноси одлуку о покретању ревизије по тужби БиХ против Србије јер је само оно надлежно за такву одлуку", рекао је Босић.

Босићев захтјев да се одгоди сједница Представничког дома подржали су представници странака из Републике Српске, суздржан је био представник ХДЗ-а, док су представници осталих странака из Федерације БиХ били против.

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић изјавио је да српски посланици у овом дому не траже бојкот, већ одгађање сједнице, да би се ситуација вратила у уставне оквире.

"Не може нико, ни Бошњаци, ни члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић себи узети право које припада конститутивним народима и ентитетима. То је суштина нашег захтјева. Нема никаквог бојкота, ми смо ту, посланици су комплетно овдје", рекао је Бојић новинарима.

Он је истакао да мајоризација једног народа нија добра за БиХ, због чега је захвалио свима који су на сједници Колегијума скренули пажњу на то питање.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да неприсуство посланика из Републике Српске данашњој сједници Дома није блокада парламента, већ легитимна иницијатива да се сједница одгоди с обзиром да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић својим поступањем напушта Устав и институције БиХ.

"Ово није блокада. Онда када се одлучимо да је то блокада, ми ћемо то рећи", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву, након што је Проширени колегијум одлучио да одгоди данашњу сједницу Представничког дома за 7. март.

Кошарац је истакао да су посланици из Српске, окупљени око базичних ставова институција Републике Српске, затражили да сједница Представничког дома буде одгођена све док се Изетбеговић не врати у институције и досљедној примјени Устава БиХ.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић сматра да је Колегијум, одлуком о одгађању сједнице Представничког дома за 7. март, показао да жели да ради конструктвино и коректно.

Џаферовић је рекао новинарима у Сарајеву да је на почетку данашње сједнице Представничког дома констатовано да је присутно 26, од 42 посланика.

"Констатовано је да је од 26 присутних посланика 25 из Федерације БиХ, а један посланик из Републике Српске", прецизирао је Џаферовић. Он је појаснио да је од 14 посланика из Републике Српске данашњој сједници приступио само један.

"То је та нова чињеница у односу на јучерашње одлуке. Данас смо констатовали да 13 посланика из Републике Српске није приступило сједници и нису дали оправдане разлоге. То је озбиљна чињеница која нас је упутила на закључак да је потребно да одржимо сједницу проширеног Колегијума", рекао је Џаферовић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто сматра да је одржавање сједнице овог дома без присуства представника једног народа, односно без легитимних представника једног народа, нешто што најмање треба БиХ у овом тренутку.

Кришто је изразила наду да ће се до наредне сједнице створити претпоставке и амбијент да парламент БиХ нормално функционише у интересу народа и грађана БиХ.