latinica  ћирилица
20/02/2017 |  21:21 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Парацетамол оштећује јетру

Парацетамол је најпопуларнија таблета против болова на свијету и доступна је у многим комбинацијама.
Парацетамол (фото:theguardian.com) -
Парацетамол (фото:theguardian.com)

Парацетамол је најпопуларнија таблета против болова на свијету и доступна је у многим комбинацијама. Користи се за спуштање температуре и за отклањање симптома прехладе и грипа. Ипак, будите опрезни, јер нова студија показује да прекомерно узимање парацетамола може да буде фатално за функције јетре.

Студија коју су радили истраживачи са универзитета у Единбургу и Ослу и шкотска национална Служба за трансфузију показује да овај аналгетик изазива оштећења на јетри на нивоу цирозе и хепатитиса. Сматрају да је прекомерна употреба овог лијека главни узрок акутног запаљења јетре у западном свијету.

Научници су проучавали утицај парацетамола на ћелије јетре. Открили су да прекомјерна употреба парацетамола може да оштети виталне структуралне везе између сусједних ћелија у ткиву јетре. Када се те везе, које су иначе чврсте, поремете, структура јетре се оштети и она не може нормално да функционише. Та врста оштећења укључује хепатитис, цирозу и карцином, а до сада није била повезивана с токсичношћу парацетамола.

- За већину људи широм свијета парацетамол је први избор, јер је јефтин и дјелотворан. Међутим, оштећење јетре проузроковано љековима је важан клинички проблем и изазов за развој безбједнијих лијекова. Резултати наше студије јачају потребу за разумном употребом парацетамола и могу да помогну да откријемо како да спријечимо штету проузроковану његовим коришћењем - рекао је доктор Леонард Нелсон, коаутор студије.

Извор: Новости