X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
21/02/2017 |  14:18 | Извор: РТРС

Малешевић: Изучавање националних језика од интереса за све

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић сматра да је обиљежавање Међународног дана матерњег језика од великог значаја не само за националне мањине којих у Републици Српској има значајан број, посебно у Прњавору, већ и за све остале становнике Српске са којима они живе у синергији и заједништву.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Малешевић је данас присуствовао презентацији учења мањинских и других језика у Основној школи "Петар Кочић" у Шибовској у којој се изучава италијански језик и у Основној школи "Бранко Ћопић" у Прњавору гдје заинтересовани ученици могу учити и украјински језик.

Он је оцијенио да се временом увидјело да је неопходно да националне мањине изучавају свој језик кроз образовни систем.

"Одређена удружења су тражила да се изучавање језика националних мањина уведе у школе како би, на неки начин, остварили контакт са својом матицом и наставили традицију свог народа. Министарство је изашло у сусрет овом захтјеву и изучавање ових језика увели смо у школе гдје је било интереса", рекао је Малешевић.

Он истиче да се на тај начин на дјецу преноси не само култура, већ традиција једног народа.

"Преко националних мањина имамо и одређене контакте са државама из којих они потичу, а важно је и што имамо одређене различитости које обогаћују и Републику Српску", каже Малешевић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш нагласио је да је ова општина данас, уз сарадњу са Савезом националних мањина Републике Српске, једина која је организовала обиљежавање Међународног дана матерњег језика.

"Прњавор с разлогом може бити организатор једног таквог догађаја, јер смо познати као општина у којој живи велики број националних мањина. Задовољство је што, прије свега, млади кроз учење у школама чувају не само свој матерњи језик од заборава него и обичаје и културу народа из којег потичу", рекао је Томаш.

Предсједавајући Вијећа националних мањина БиХ Тихомир Кнежичек каже да се Прњавор данас потврдио као једна од кључних општина у Републици Српској и Федерацији БиХ која његује језик и традицију националних мањина, чиме показује своју приврженост мултикултуралној опредијељености.

"Данас смо видјели да и дјеца подржавају очување традиције, уче језике и доприносе заједништву", рекао је он.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер истиче да је Прњавор, уз Приједор, Бањалуку и Градишку, примјер позитивне праксе изучавања језика националних мањина.

"Имамо и пројекат о суживоту националних мањина у БиХ који радимо са 18 школа из Бијељине, Угљевика и Лопара", напоменуо је Ровер.

Ровер каже да нису задовољни могућностима које БиХ нуди младима у изучавању матерњег језика.

"У Републици Српској има помака, али у ФБиХ нема ништа. Савез националних мањина искористиће прилику да гдје год за то постоје услови наметне изучавање матерњег језика, очување традиције и обичаја, јер без тога нема ни националних мањина", додао је он.

Општински савез националних мањина у Прњавору, уз подршку Савеза националних мањина Републике Српске, Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства за људска права и избјеглице БиХ, данас је био домаћин конференције под називом "Значај учења матерњег језика у сегменту очувања културног идентитета".

Конференцији су присуствовали представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ који прате рад националних мањина, Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе, општине Прњавор, удружења националних мањина из Бањалуке, Градишке, Приједора, Добоја, Бијељине, дистрикта Брчко и Прњавора, Савјета националних мањина у Народној скупштини Републике Српске, те међународне заједнице.

Извор: СРНА