latinica  ћирилица
22/02/2017 |  08:45 | Аутор: РТРС

Аутизам може да се детектује у првој години живота

Тим америчких научника је открио да аутизам може да се детектује много прије него што се појаве први симптоми и да његове назнаке могу да се покажу коришћењем магнетне резонанце.
Беба - илустрација (фото: www.yumama.com) -
Беба - илустрација (фото: www.yumama.com)

Тренутно је поуздану дијагнозу аутизма могуће добити најраније у периоду од двије године, а то је већ узраст када поједини проблеми достигну висок ниво, попут немогућности састављања сложених реченица или успостављања контакта очима.

Нова студија која показује да аутизам може да се дијагностикује у првој години живота представља важно откриће које ће помоћи љекарима да предвиде ризик од развоја аутизма.

Открића би могла да доведу до раног теста па чак и терапије која дјелује док је мозак прилагодљивији.

Студија је објављена у часопису "Нејчер", а истраживању је подвргнуто 148 беба за које се сматрало да имају повећан фактор ризика од развијања аутизма јер имају старијег брата или сестру с том дијагнозом.

Све бебе старости 12 и 24 мјесеца су прошле магнетну резонанцу. Поређења ради, у истраживање је укључено и 40 беба које су имале низак ниво ризика да развију аутизам.

Откривено је да су бебе које су касније развиле аутизам имале много бржи раст набора на површини мозга од дјеце која нису развила аутизам. Тај бржи раст набора је повезан и са појавом типичних симптома аутизма у другој години живота, као што су закасњели говор и неукључивање у игру.

"Сада имамо могућност да идентификујемо дјецу која ће вјероватно бити аутистична, а то нам омогућава да интервенишемо прије појаве првих знакова аутизма", рекао је професор Џозеф Пивен, један од истраживача на овом пројекту.

Истраживачи су на основу свих информација које су добили из ове студије створили алгоритам који им је омогућио да у чак 80 одсто случајева успјешно предвиде да ли ће беба развити аутизам до друге године живота.

Извор: Б92