latinica  ћирилица
22/02/2017 |  12:50 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

РС: Обољели од мултипла склерозе и ове године могу бесплатно у Атомску бању

Обољели од мултипла склерозе из Републике Српске и ове године могу бесплатно на рехабилитацију и лијечење у Атомску бању у Србији након што је обновљен уговор између Рехабилитационог центра из Горње Трепче код Чачка и Фонда здравственог осигурања Републике Српске.
Мултипла склероза - Фото: илустрација
Мултипла склерозаФото: илустрација

Предсједник Удружења обољелих од мултипла склерозе регије Бирач Милан Стјепановић рекао је да је обновљен уговор и да ће сви који су заинтересовани, а болују од мултипла склерозе, моћи користити услуге овог бањског центра по 21 дан у 2017. години.

Стјепановић је истакао да терапије у овој бањи привремено заустављају ширење болести и олакшавају тегобе обољелима, што се и потврдило, јер се већ десет година пацијенти из Републике Српске лијече у овој бањи о трошку Фонда здравственог осигурања.

Према његовим ријечима, значајно је и то што је омогућено да пратиоци обољелих могу боравити у бањи уз минималну накнаду.

У прошлој години 272 обољела од мултипла склерозе из Српске користила су услуге Рехабилитационог центра у Горњој Трепчи захваљујући Фонду.

"Осим потписивања уговора за лијечење у Горњој Трепчи, примарни задатак Савеза обољелих од мултипла склерозе Републике Српске је да се у овој години оспособе регионални центри и неуролошке клинике за рано откривање и превенцију мултипла склерозе. То је изузетно важно за благовремени и правилан почетак лијечења", објаснио је Стјепановић.

Мултипла склероза је обољење централног нервног система чији се узрок не зна. То је неизљечива болест, али се одређеним начинима лијечења и кориштењем бањских услуга у Горњој Трепчи привремено зауставља ширење болести и смањују тегобе обољелима.

Према незваничним подацима, у Српској има око 2.000 лица обољелих од ове болести.

Удружење обољелих од мултипла склерозе регије Бирач формирано је 2000. године. Ово је најстарије удружење обољелих од те болести у Српској, а дало је велики допринос и помоћ формирању сродних удружења у другим дијеловима Српске.

Удружење има 90 чланова од којих је 35 из регије Бирач, остали су из других регија, али нису жељели да напусте ово удружење након формирања сродних удружења у другим срединама.

Извор: СРНА