latinica  ћирилица
24/02/2017 |  15:00 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Семберци се припремају за прољетну садњу поврћа (ВИДЕО)

Оживјеле су семберске оранице. Лијеп фебруарски дан пољопривредници користе за припрему топлих леја за садњу поврћа.
Садња поврћа - Фото: РТРС
Садња поврћаФото: РТРС

Произвођачи који су, упркос јануарским минусима успјели да произведу квалитетан расад, почели су да саде рано поврће у гријане пластенике.

Међу малобројним повртарима који ове зиме не касне са садњом краставца је породица Томић из Црњелова. Ниске јануарске температуре нису успориле производњу, али су Томићима повећале трошкове гријања. Око 7.000 струкова биљака засадиће на 2.000 квадратних метара. Први род очекују око 20. марта.

Драган Томић каже да садњу обављају по календару, тј. да раде увијек у исто вријеме, па и приноси стижж у исто вријеме.

- Пар дана може бити разлике и одступања, зависи од времена - додаје Драган.

У повртарству, рана производња је најрентабилнија, али и најскупља. Томићи очекују да ће убрати око четири вагона краставца до јуна, након чега ће засадити парадајз. И Љубиша Којић ће краставац задржати у пластеницима, док цијена буде оправдана.

- То је када цијена буде пола марке, онда није оправдано - каже Љубиша, и додаје, да има трошкова, осим властитог труда, издатке за раднике, одвоз на пијацу и остало.

Производња расада за који су потрошили вагон угља за гријање три пута је скупља од прошлогодишње. У производњу за 11 дунума пластеника уложили су 40 хиљада марака.

Рајо Којић, из Црњевлова, наводи да је било потребно набавити сјеме, супстрате, огрев, те ангажовати радну снагу. Истиче, да то није јефтина инвестиција.

Укупан род биће пласиран на бијељинској пијаци. До сада нису имали проблема са продајом раног поврћа, иако имају велику конкуренцију робе из увоза.