latinica  ћирилица
25/02/2017 |  12:18 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Бањалука: Осуђеник кречи станицу у коју је више пута привођен

У Бањалуци је један осуђеник добио необичан задатак- да окречи полицијску станицу у коју је више пута привођен...
Кречење-илустрација (Фото: grupko.rs) -
Кречење-илустрација (Фото: grupko.rs)

Директор Казнено-поправног завода Бањалука Горан Селак изјавио је да више од половине осуђеника користи право рада у и ван Завода за који су плаћени.

- Више од половине осуђеника добровољно ради на околним имањима, обрађујући земљу, неки су молери, кројачи, керамичари или су ангађовани као грађевиснки радници. Осим што могу нешто новца да зараде, вријеме им знатно брже пролази - рекао је Селак.

Према његовим ријечима, занимљива је и чињеница да неки од њих раде на реновирању полицијске станице у коју су некада привођени или зграде суда у којем су осуђени.

- Један од осуђеника ми је рекао да му је било необично када је добио задатак да окречи полицијску станицу у коју је раније више пута привођен, а у којој су га препознали полицајци из периода када је чинио кривична дјела - навео је Селак.

Он је додао да су поједина осуђена лица ангажована у Основном суду на разношењу канцеларијског намјештаја и архивских списа.

Селак је напоменуо да рад осуђеницима омогућава и добијање разних погодности у Заводу, а да се узима у обзир и код условних отпуста.

- Неки од осуђеника су у Заводу савладали поједине занате и од њих имају користи када одслуже казну. Имамо случајеве да су нашли посао управо у дјелатностима за које су обучени у нашем заводу - рекао је Селак.

Селак је навео да до сада фирме и установе које су ангажовале осуђенике, нису имале примједбе на рад и понашање осуђеника, те да су их неке и више пута ангажовале.

Селак је истакао да већину хране, углавном поврћа, воћа и житарица, за потребе Завода производе осуђеници, а раде и на фарми животиња.

Извор: СРНА