latinica  ћирилица
27/02/2017 |  15:29 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Пелагићево: Израелци граде фабрику, посао за 150 радника (ВИДЕО)

Одборници СО Пелагићево усвојили су одлуку о издвајању 20 хекатара државног земљишта на којем би била изграђена фабрика за производњу пиротехничког материјала. Инвеститор из Израела, према плану о којем се још разговара, у почетку би запослио око 150 радника.
Пелагићево - Фото: РТРС
ПелагићевоФото: РТРС

Све је још у повоју, и одлука о издвајању земљишта је условна. Ако би до реализације овог пројекта дошло, надлежни вјерују да би био заустављен одлазак младих.

"Врло позитиван примјер да се направи помак за будућност, младих људи без посла, али има велике шансе да људи и остану, због тога, ово је добро", каже Иван Шокчевић.

У Поребрицама уз пијацу Аризона, Република Српска и општина Пелагићево ће додијелити потенцијалном инвеститору 20, 6 дунума земљишта, на којем би био изграђен први дио фабрике за израду пиротехнике.

"То би била наша обавеза и наш први корак према том инвеститору, а они су већ у процедури регистровања фирме у Добоју са сједиштем у Пелагићеву", рекао је Славко Тешић, одборник у СО Пелагићево.

Сагласност за градњу дала је Влада Републике Српске и ресорно министарство, јер је, кажу у Пелагићеву, ријеч о искусном израелском предузећу.

Инвеститор овакве погоне већ има у Кини и Бразилу. Ово би била трећа његова фабрика, и на подручју које је због близине ЕУ, најповољније.

"Инвеститор иде са својим програмом запошљавања на самом почетку 150 људи, а касније у другој фази и до 500 људи", истакао је Симо Стакић, начелник општине Пелагићево.

Ако би у првој фази све било завршено на вријеме, услиједило би проширење погона на још 20 хектара на приватним посједима. Цијену и начин експропријације земљишта одредила би Влада Републике Српске.