latinica  ћирилица
28/02/2017 |  14:13 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Иванић обећао подршку угроженој категорији становништва

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је данас поводом Међународног дана ријетких болести да ће урадити све како би скренуо пажњу на угрожене категорије становништва и подигао ниво свијести ради приоритетног рјешавања њихових проблема.
Иванић обећао подршку угроженој категорији становништва -
Иванић обећао подршку угроженој категорији становништва

Иванић је подржао рад Коалиције организација у здравству у БиХ са којима је данас разговарао о ријетким болестима, али и о проблемима са којима се пацијенти свакодневно сусрећу, о борби за њихова права и о томе како унаприједити системе здравства у БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Извршни директор Коалиције организација у здравству Борислав Ђурић рекао је да жали што се у свакодневним политичким темама изгубе оне које су од животног значаја за људе и апеловао да надлежни учине све како би био побољшан систем здравства, а самим тим и квалитет живота у БиХ.

Посљедњи дан у фебруару, широм свијета се обиљежава Међународни дан ријетких болести. Ријетка болест дефинише се као болест која се јавља код мање од пет особа на 10 хиљада становника. Иако се на први поглед чини да је овај број мали, процењује се да у Европи око 30 милиона људи има неку ријетку болест.

У Српској од ријетких болести болује око 330 особа, а у Центру за ријетке болести Републике Српске регистровано је 130 различитих ријетких обољења.