latinica  ћирилица
04/03/2017 |  08:53 ⇒ 10:35 | Аутор: РТРС

Џиновска рупа у Сибиру се шири - нестају вјечити снијег и лед (ВИДЕО)

Усред тајге на сјеверу Сибира налази се џиновски кратер, којем су, због његовог застрашујућег изгледа, локални становници дали име "Врата у подземни свијет", пише ББЦ.
Сибир - џиновска руба - Фото: Screenshot/YouTube
Сибир - џиновска рубаФото: Screenshot/YouTube

Оно што локалне становнике нарочито узнемирава је чињеница да се рупа непрестано повећавава у посљедњих педесет година.

Дубоки кратер “Батагајка“ настао је као посљедица глобалног загријевања, које је довело да загријевања сибирског пермафроста, подручја вјечитог снијега и леда, и екстремних топографских и еколошких промена у близини корита ријеке Јане.

На температурама уобичајеним за овај предео, пермафрост се не загријева изнад тачке топљења. Земља је прошарана пукотинама у којима се скупља вода, која остаје залеђена хиљадама година.

Кратер, који је настао шездесетих година, данас је дуг један километар и дубок скоро 120 метара, а наставља да се шири и расте.

Узрок настанка кратера била је сјеча шума, усљед које је земља изгубила заштиту.

Иако је ријеч о најхладнијем подручју Земље, тло, које је раније било у сијенци дрвећа и густе шуме, постало је изложеније сунчевим зрацима и вишим температурама, и почело да се отапа.

Кратер се непрестано повећава, али поједини научници, попут Џулиана Муртона са Унивезитета у Сасеxу, у овој појави виде и добре стране.

Слојеви земље на том дијелу омогућавају стручњацима да сазнају више о клими у посљедњих 200.000 година тако што анализирају органске и неорганске изотопе. Између осталог, дошли су до значајног научног открића: прије 125.000 година просјечна температура је била виша него данас.

Исто тако, кратер ће им послужити да изврше обимна истраживања о томе како се клима мијењала у Сибиру за вријеме леденог доба, јер о томе и данас научници имају врло мало сазнања.

Извор: Агенције