latinica  ћирилица
04/03/2017 |  14:02 | Аутор: РТРС

Како остати позитиван када ситуација дјелује депримирајуће?

Да ли вас је некад преплавило осјећање да, таман што сте изашли на крај с једним проблемом, појавио се нови?
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Када пролазимо кроз тешку животну фазу, неретко се јављају депресија, анксиозност и осјећање беспомоћности. Срећом, постоји неколико малих трикова које можете да примјените у свакодневном животу и који ће учинити да се осјећате много боље. Најважније је да знате да - нисте сами.

“Мала побједа“ сваког дана

Издвојите неку пријатну вијест коју сте чули тог дана и усмјерите своју пажњу само на њу. Истраживања су показала да се на тај начин повећава ниво допамина, хормона доброг расположења. Примјеном ове технике смањићете анксиозност на дуже стазе.

Вјежбајте!

Физичка активност подстиче ослобађање ендорфина, другог хормона среће. Осим тога, почећете да губите сувишне килограме и бићете у бољој форми, што ће учинити да се осјећате боље и знатно вам олакшати суочавање са свакодневним проблемима. Изађите из своје зоне удобности и покушајте да вјежбате најмање једном недјељно, савјетују стручњаци.

Грлите друге и градите повјерење према људима

Овим двема активностима заједничко је ослобађање окситоцина, још једног хормона који нас чини срећнима. Истраживања су показала да неповјерење чини људе генерално мање срећним.

10 минута за општу добробит

Можда ће звучати сулудо, али покушајте да издвојите бар 10 минута дневно на неку активност, којом ћете помоћи другима, допринијети свјетском миру или учинити свијет бољим мјестом на било који начин. Осјећање очајања замијениће осјећање корисности, због чега ћете се осјећати знатно боље у погледу своје ситуације.

Извор: Агенције