latinica  ћирилица
04/03/2017 |  16:54 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Оставински поступак вишеструко краћи и јефтинији (ВИДЕО)

Оставински поступак од 1. фебруара и у Републици Српској вишеструко је краћи и јефтинији. Закон о ванпарничном поступку који се почео примјењивати, нотаре је увео у правосудни систем, а грађанима скратио чекање.
Судски списи - Фото: РТРС
Судски списиФото: РТРС

Хиљаде неријешених предмета који су чекали свој ред на суду, сада су прошлост. И грађанима и судовима нови Закон олакшао је посао.

Умјесто досадашњих пет судија, у Бањалуци овај посао обавља 14 нотара. Мјецес дана примјене показује добре помаке, али се о резултатима још не може говорити.

"То је ипак добра одлука законодавца да се оставински предмети повјере нотарима као повјереницима суда због брзине, лакоће приступа и слободније комуникације биљежника или нотара са странкама", сматра Слада Ивелић в.д. предсједника Нотарске коморе Републике Српске.

Да нови Закон у Републици Српској неће остати само слово на папиру, потврђују и искуства из Федерације, гдје већ двије године искључиво нотари обављају оставинске поступке.

"Морам признати да су Министарства правде и Федерације и Републике Српске заиста водила рачуна о грађанима, па су те тарифе примјерене могућностима плаћања и нису велике", каже Весна Софтић нотар из Сарајева.

За нотаре су одређене и тарифе, па ће оно што је некада грађане коштало стотине марака, сада бити и три пута јефтиније.

ионир ове праксе у региону била је Хрватска. Иако су код њих тарифе нотара нешто више од цијене поступка на суду, брзина којом се све обави грађанима је најважнија. 

"Ми проводимо те поступке као повјереници суда. Кад спис ријешимо, враћамо га суду. И заиста, врло је мали број приговора кроз 13 година на наш рад, а и судови су задовољни нашим радом", рекла је Јожица Матко Руждјак, јавна биљежница из Загреба.

Нотара по службеној дужности одређује надлежни суд, а грађани од свега само профитирају, јер поступак сада траје до 90 дана и оно најважније - кошта мање.