latinica  ћирилица
07/03/2017 |  07:38 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Данас пресуда за злочине над Србима у селу Кукавице

Суд БиХ данас ће изрећи првостепену пресуду некадашњим припадницима такозване Армије БиХ Мухамеду Шишићу, Емиру Драковцу, Азизу Шуши и Тарику Шишићу, оптуженим за злочине над српским цивилима на подручју Рогатице и Фоче.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Суд БиХ је 8. августа 2014. године потврдио оптужницу која Шишиће, Драковца и Шушу терети за ратни злочин против цивилног становништва, док се Драковац терети и за ратни злочин против ратних заробљеника.

Тужилаштво БиХ је настојало доказати да су оптужени учествовали у нападу на конвој у којем је у августу 1992. убијено најмање 20 особа српске националности у селу Кукавице, општина Рогатица.

На Тужилаштву БиХ је био и терет доказивања да је Драковац у селу Вратсалићи код Рогатице убио и осакатио цивила Милоша Ковачевића, као и да је мучио заробљеног припадника Војске Републике Српске у селу Зебина Шума на подручју Фоче.

Одбране нису спориле припадност оптужених Диверзантском воду Кукавичке чете, као ни то да се у Кукавицама десио злочин, али јесу учешће оптужених.

Драковац је негирао учешће у мучењу, те убиству и сакаћењу.

Током суђења, које је трајало двије године, око 80 свједока је говорило о почињеним злочинима или су их негирали, а уложено је и око 80 материјалних доказа.

Изрицање пресуде заказано је за 13.00 часова.

Извор: СРНА